Abdoel: Toezichthouders moeten hun werk beter doen
25 Feb 2016, 04:55
foto
Amzad Abdoel, voorzitter van commissie van rapporteurs, wil dat toezichthouders hun werk naar behoren doen. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) heeft er moeite mee dat instituten die als toezichthouders worden aangewezen, vaak hun taken niet conform de wettelijke bepalingen nakomen. Abdoel zei woensdag in De Nationale Assemblee dat de Centrale Bank van Suriname belast is met het toezicht houden op de financiële instellingen. Hij begrijpt niet waarom de toezichthouders niet optimaal hun werk doen. Abdoel is voorzitter van de commissie van rapporteurs die drie wetten moest voorbereiden, die moeten voorkomen dat Suriname 'geblacklist' wordt door de De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).


"Wat weerhoudt de Centrale Bank om als toezichthouder op te treden als bijvoorbeeld de cambio's zich niet houden aan de Wet Identificatieplicht. Ik ben de mening toegedaan dat wanneer de toezichthouders zich niet adequaat kwijten van hun toezichthoudende taak, er ook tegen hen opgetreden moet worden.
Wij gaan ervan uit dat de toezichthouders te goede trouw handelen, maar het kan ook zo zijn dat om grote belangen te beschermen de toezichthouder met opzet nalaat haar taken zoals bij wet vastgelegd, uit te oefenen. Dan moeten er sancties aan verbonden zijn," stelde Abdoel.

Het Assembleelid merkte op dat een toezichthouder eventueel niet over de middelen of kennis beschikt om op te treden, maar dan moet dit kenbaar gemaakt worden. Het uitoefenen van een streng en strak toezicht zal volgens Abdoel ongetwijfeld ertoe leiden dat het vertrouwen in de toezichthouder en de instellingen, alsook in de aanbieders van kansspelers, zal toenemen. Hij riep op tot het strikt naleven van wetten. Er moet pro-actief worden gewerkt, waardoor voorkomen wordt dat op het laatste moment gewerkt wordt aan wetten. Abdoel ziet een actieplan van de regering tegemoet, waardoor De Nationale Assemblee ook erop toe kan zien dat de deadlines gehaald worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May