Santokhi: Suriname internationaal in diskrediet gebracht
24 Feb 2016, 04:13
foto
VHP-fractieleider Chan Santokhi wijst op het vele werk dat verzet moet worden als land om te voldoen aan internationale eisen. (Foto: Raoul Lith)


VHP-fractieleider Chan Santokhi vindt dat de recente gedane publieke waarschuwing door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) Suriname internationaal in diskrediet heeft gebracht. Ook de Financial Action Task Force (FATF) heeft de waarschuwing gepubliceerd met een mogelijke verwijzing naar de International Cooperation Review Group. Er wordt opgeroepen om maatregelen te nemen ter voorkoming van blacklisting. In dat geval zijn volgens Santokhi de gevolgen niet te overzien.


De politicus stelde dinsdag in De Nationale Assemblee dat op verschillende andere gebieden Suriname eveneens bijzonder slecht scoort. Hij merkte op dat eerder gewaarschuwd is voor het verspillende en verkwistende beleid en de vele corruptiegevallen op de verschillende ministeries en parastatale instellingen. Santokhi voerde aan dat de gemaakte afspraken in de internationale strijd tegen mensenhandel, drugshandel en corruptie niet of onvoldoende is aangepakt. Hier bovenop komt de dreiging voor plaatsen op de zwarte lijst. "Dit zou in de praktijk betekenen dat alle transacties met het buitenland onder een zogenoemd 'enhanced due diligence' regime komen te vallen. De financiële instellingen in het buitenland zullen als zij al bereid zullen zijn tot het uitvoeren van financiële transacties met ingezetenen van Suriname alle achterliggende informatie van de transactie en van de betrokken partijen moeten opvragen. De kosten die hiermee gemoeid zijn voor deze banken weegt waarschijnlijk niet op tegen de baten van het uitvoeren van transacties met Surinaamse ingezetene particulieren en bedrijven," stelde Santokhi.

Ook is het niet enkel denkbeeldig dat de Surinaamse banken grote problemen zullen ondervinden bij het behouden van hun correspondentrelaties. Enkele banken hebben volgens Santokhi al een mededeling van hun correspondentrelatie dat ze de samenwerkingsrelatie zullen beëindiging met deze risico status van Suriname.
Nu al is de situatie in de Caribische regio zo dat correspondentbanken in de VS steeds vaker en sneller overgaan tot opzeggen correspondentrelatie met banken in deze regio als er ook maar enige twijfel is over de bereidheid van een land in deze Regio om zich aan de internationale standaarden zoals die van de FATF te houden.
"Dit ook vanwege de al dan niet terechte perceptie dat deze regio extra kwetsbaar is voor witwassen en terrorismefinanciering.
Behalve de hinder die het betalingsverkeer met het buitenland zal ondervinden zal met een blacklisting het animo om in Suriname te investeren nog verder afnemen."
Santokhi pleitte voor een integrale aanpak van zaken, gebaseerd op een nationale risico analyse.
Advertenties