Ambassadeur India: Kracht van yoga voor wereldvrede
22 Feb 2016, 04:33
foto
ICC docenten en een student voeren een devotie nummer op, als onderdeel van de spirituele en meditatieve kant van muziek. (Foto: Ranu Abhelakh)


Yoga is net als dans, muziek of sport. Elk van deze disciplines kent verschillende vormen en het gaat om het creëren van harmonie en balans in het leven. “Als het nu dans, sport of muziek betreft. Bij yoga gaat het om de geest, ziel en het lichaam”, zegt de Indiase ambassadeur Satendar Kumar aan Starnieuws.

“De kracht van yoga kan goed gebruikt worden bij het creëren van vrede. Deze is niet alleen bruikbaar, maar kan ook toegepast worden en is praktisch.”
Vrijdagavond heeft de ambassade in het Indiaas Cultureel Centrum (ICC) een seminar over Yoga en Wereldvrede gehouden. In een interactieve sessie met gastsprekers, meditatie en muziek is het publiek geïnformeerd over enkele yoga stijlen in Suriname. Wereldvrede is de behoefte van de mensheid, van het uur, geeft Kumar aan. Yoga is het verenigen met het bovenbewustzijn, de creatie. Wanneer mensen door zelfverwerkelijking (bewustwording), de enige waarheid, het bovenbewustzijn bereiken, volgt vanzelf de vrede. Met de ambassadeurspet op, gaf Kumar tijdens de opening aan, dat diplomatie is ontstaan om conflicten te voorkomen en vrede te scheppen. Het heeft al een lange weg achter de rug, en toch zijn wij nog steeds heel ver van vrede. Zelf na de oprichting van het Verenigde Naties (VN) Veiligheidsraad, zijn de conflicten nog steeds gaande.

Kumar haalde aan dat de VN vorig jaar 21e juni heeft uitgeroepen tot Internationale Dag van de Yoga. “Mensen op mijn vakgebied -en ik reken mezelf tot hen- doen hun best om die vrede te brengen.” Hij beoefent al zestien jaar de Krija yoga en volgens hem is er maar één waarheid, de absolute waarheid, die tevens de enige waarheid is. “Je kunt er over filosoferen, visies over ontwikkelen om tot de eindconclusie te komen dat die absolute waarheid, die absolute vrede is. Er zijn vele wegen om dit te realiseren, via zelfverwerkelijking weet ik dat er maar een waarheid is die bij ons zelf is en wij kunnen die vinden. Het gaat om het pad en de afstand er natoe te herkennen, geeft hij aan. “Wanneer je het pad van de absolute waarheid volgt, dan zullen alle innerlijke crisissituaties en problemen, binnen de familie, werk, samenleving en naties op te lossen zijn. Maar wij zijn onder invloed van onwaarheid. Het is maar een simpel woord ‘waarheid’, probeer het maar te na te leven en die innerlijke vrede volgt.”

In zijn thuisland is er eeuwenoude kennis over yoga. Er zijn verschillende yoga scholen, uitingsvormen en middelen, die in Suriname door het ICC en diverse organisaties worden aangeleerd. Vertegenwoordigers van enkele yoga disciplines hebben korte presentaties gehouden over het ontstaan van hun organisatie, de Surinaamse tak en welke yoga bij hen te volgen is. Zij maakten ook de link met vrede. Zowel de innerlijke alsook de wereldvrede. Zo leert Art of Living yoga over verschillende yoga stijlen en over de kunst van het leven: hoe een gelukkig mens te zijn. Dit in combinatie met verschillende yoga en meditatie technieken. Bij Sahaja yoga is de focus op zelfrealisatie, herboren worden door de innerlijke energiebron Kundalini aan te wakkeren. Door de combinatie van lichaamsoefeningen, ademtechnieken en meditatie, kan een mens alle negatieve gifstoffen uit het lichaam verwijderen.

Volgens de Brahma Kumari’s die de Raja yoga verzorgen, gaat het voornamelijk om rust en balans in het leven. Alles gaat om de gedachten en emoties en hoe deze te beheersen. Verschillende yoga vormen vallen onder de paraplu van Raja (Koninklijke) yoga. Er zijn geen mantra’s en/of rituelen. Bij Ashtanga yoga ligt het accent op de fysieke energiebronnen van het lichaam. Naast intensieve lichaamsoefeningen, zijn ademtechnieken, concentratie en meditatie belangrijk. De laatste spreker vertelde over de Hatha yoga die met eenvoudige oefeningen balans brengt tussen positieve en negatieve lichaamsstromingen.
De diplomaat belooft met de Internationale Dag van de Yoga, van het jaar een groot evenement op te zetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May