Cycloon Winston richt ravage aan in Fiji
21 Feb 2016, 10:11
foto
De stroom-, water- en communicatievoorzieningen zijn grotendeels uitgevallen op Viti Levu. (Foto's: Reuters)


Vijf doden, honderden vernietigde huizen en kapotte elektriciteitsleidingen is wat de krachtigste storm in Fiji heeft gebracht. Met winden van meer dan 320km/u, stortregens en golven tot 12 meter, heeft cycloon Winston hele dorpen plat gemaaid.

De overheid heeft een landelijke avondklok ingesteld en de nationale noodsituatie voor 30 dagen uitgeroepen, wat de politie extra bevoegdheden geeft om mensen te arresteren zonder een bevel.

De categorie vijf storm - het hoogste niveau – is naar het westen getrokken en is gisteren in de vroege avond aan land gegaan in het noorden van het hoofdeiland van Fiji, Viti Levu. Winston is op het laatste moment van richting veranderd en heeft daarmee de hoofdstad Suva gespaard van de volle kracht van de wind.

De regering had ongeveer 750 opvangcentra geopend. Meer dan 1.000 mensen hebben zich schuilgehouden op het tweede grootste eiland Vanua Levu, ten noordoosten van Viti Levu. Onder de slachtoffers was een oudere man, die op het kleinere Koro eiland is gestorven toen een dak op hem viel. Sommige dorpen hebben gemeld dat alle woningen zijn vernietigd, zegt Jone Tuiipelehaki van het VN-Ontwikkelingsprogramma. Zo zouden 50 huizen in het Navaga dorp op het Koro eiland zijn geruïneerd.

“De beelden die we beginnen te zien zijn angstaanjagend,” vertelt Alice Clements van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef in Suva aan persbureau Reuters. Ze zegt dat ze een auto kon zien op het dak van een gebouw en een klein vliegtuig dat vastzat in puin. Op de noordkust van het hoofdeiland van Fiji, waar de cycloon aan land kwam, vertelt een man aan Reuters dat de schade zo groot is, dat "het eruit ziet als een ander land".

George Dregaso, van het Nationale Rampen Management Kantoor Fiji, verklaart tegenover de Associated Press dat ongeveer 80% van de 900.000 inwoners van de eilandengroep zijn verstoken van reguliere elektriciteitsvoorziening. De scholen zullen naar verwachting een week worden gesloten. De belangrijkste luchthaven is heropend om humanitaire hulpgoederen te ontvangen.

Elektriciteit, water en communicatiediensten zijn in een groot deel van het land vernietigd. Minister-president Frank Bainimarama van Fiji heeft de storm zaterdag beschreven als een beproeving van de ergste soort. “Zodra we in staat zijn, zullen we zorgen voor hervatting van de water- en stroomvoorziening.”

Nieuw-Zeeland en Australië hebben beloofd om vliegtuigen te sturen om de schade in afgelegen gebieden op te nemen. Het hoofd van het Rode Kruis Pacific, Ahmad Sami, heeft aan persbureau AFP laten weten dat de humanitaire noden waarschijnlijk "zeer hoog" zijn. De cycloon heeft zich nu verplaatst naar de zee. De sterke wind en zware regenval blijven waarschijnlijk nog voortduren, stelt Fiji Meteorological Office.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May