Wereldbank geeft miljoenen voor zika-bestrijding
19 Feb 2016, 10:21
foto


De Wereldbank Groep heeft per direct US$ 150 miljoen vrijgemaakt voor de strijd tegen het zika-virus in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Het bedrag is gebaseerd op financiering die de landen hebben aangegeven. Het gaat om teams van technische experts aan de getroffen landen.

De Wereldbank staat klaar om haar steun te vergroten als er aanvullende financiering nodig is. Het besluit van de Wereldbank gaat gepaard met een publicatie van de eerste ramingen van de economische gevolgen van het zika-virus op korte termijn voor de regio; in totaal US$ 3,5 miljard in 2016.

De Wereldbank merkt op dat deze eerste schattingen zijn gebaseerd op een snelle, goed gecoördineerd internationaal antwoord op het zika-virus. Het uitgangspunt is de belangrijkste gezondheidsrisico’s en gedragingen van transmissie te voorkomen bij zwangere vrouwen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft op 1 februari verklaard dat er een verdachte relatie bestaat tussen zika-infectie tijdens de zwangerschap en microcefalie bij pasgeborenen.

Zelfs met deze steun van de Wereldbank, is het te verwachten dat een groep landen die sterk afhankelijk is van toerisme –met name in het Caribisch Gebied- verliezen kan lijden van meer dan 1% van hun bruto binnenlands product. Het zit erin dat deze landen extra ondersteuning nodig hebben van de internationale gemeenschap om de economische impact van het virus tegen te gaan, schrijft de Wereldbank in een verklaring. Terwijl steeds meer kennis over de transmissie en gevolgen van het zika-virus wordt verkregen, zal het publieke bewustzijn over de risico’s van zika sterk moeten stijgen. Echter zullen de economische gevolgen daar zijn.

“Onze analyse onderstreept het belang van dringende maatregelen om de verspreiding van het zika-virus een halt toe te roepen en om de gezondheid en het welzijn van de mensen in de getroffen landen te beschermen", zegt Jim Yong Kim, president van de Wereldbank Groep. Volgens Jorge Familiar Calderon, vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, hebben landen in deze regio het tot een prioriteit gemaakt om te strijden tegen het zika-virus.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May