Valutaveiling vindt plaats tussen CBvS en de banken
18 Feb 2016, 02:36
foto
De governor van de CBvS, Glenn Gersie, legt uit hoe de valutaveiling zal plaatsvinden.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aan het bedrijfsleven een demonstratie gegeven over de valutaveiling. De CBvS gaat elke week een veilingsbedrag vaststellen. De veiling vindt plaats onder de negen algemene banken. Zij mogen vanaf US$ 50.000 en maximaal tot een derde van het veilingsbedrag inkopen. De banken doen hun bod tegen een koers die ze zelf bepalen. Er worden limieten aangebracht bij het bieden zodat er niet te laag en niet te hoog geboden kan worden. Deze actie moet uiteindelijk een stabiele koers teweegbrengen, geeft governor Glenn Gersie aan. Er zal één koers gelden voor de hele economie.

De opkomst in de hal van de Kamer van Koophandel woensdagavond was veel groter dan verwacht. Er is op den duur meer ruimte gemaakt voor de tientallen extra gasten. Gersie heeft met een team van deskundigen én enkele ondernemers een simulatie gedaan van de valutaveiling. De veiling zal ‘online’, met de standaarden van het internetbankieren, gehouden worden.

De CBvS geeft aan binnen welke grens de banken kunnen bieden bij de veiling.
Volgens de simulatie kan een bank een Amerikaanse dollar niet voor zeven SRD’s kopen. Ook niet voor 3 SRD’s. Van de banken die te hoog of te laag bieden, wordt het bod automatisch door het systeem afgewezen. Van de goedgekeurde bieders wordt de ‘gewogen gemiddelde koers’ door het systeem bepaald. Zo wordt de veilingskoers per week vastgesteld. “De veilingkoers is de aankoopkoers,” lichtte Gersie toe. “Er zal een verkoopkoers aan verbonden worden. Deze koersen zullen gelden tot de volgende veiling een week later. Deze koersen zullen de banken én de wisselkantoren moeten hanteren.

Gersie heeft de ondernemers op het hart gedrukt om hun medewerking te verlenen bij deze actie van de CBvS. “Dit is een alternatief op de huidige situatie,” gaf hij aan. “Wij willen één enkele koers, die stabiel en duurzaam is. Wat wij verlangen is dat eenieder een steentje bijdraagt om onze economie weer stabiel te maken, om het land terug te brengen naar een situatie waar het prettig is om te zijn.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May