Kanhai begrijpt niet hoe 8 decemberproces hervat wordt
18 Feb 2016, 00:42
foto


De zitting van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces wordt op 4 maart gehouden. Verdachten zijn intussen opgeroepen voor de zitting die aan de Fred Derbystraat wordt gehouden. Irvin Kanhai, advocaat van diverse verdachten, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij op de zitting bezwaren zal opperen. Hij vraagt zich af op grond waarvan het Hof van Justitie besloten heeft dat het proces hervat moet worden.

Kanhai merkt op dat de rechtsvraag die de Krijgsraad heeft gesteld nog steeds niet is beantwoord. De Krijgsraad heeft de vervolging opgeschort omdat eerst de indringende vraag beantwoord moest worden of er sprake is van inmenging in een zaak die onder de hamer van de rechter is. Nadat de zaak uitgeprocedeerd was, werd de Amnestiewet aangenomen, waardoor de vervolging werd geschorst. Het Openbaar Ministerie verklaarde zich niet ontvankelijk op basis van de Amnestiewet.

Bij beschikking van 27 november 2015 heeft het Hof van Justitie besloten de klacht van de nabestaanden toe te wijzen. De klacht betreft het niet verder vervolgen van 26 personen die door het Openbaar Ministerie als verdachten van de 8 decembermoorden zijn aangemerkt. Het Hof van Justitie heeft de nabestaanden in hun klacht ontvankelijk verklaard.

Kanhai merkt op dat op 11 mei 2012 de Krijgsraad vonnis heeft geveld. Het probleem is nog steeds niet opgelost. De rechtsvraag is nog niet beantwoord. Het Openbaar Ministerie had verwezen naar het Constitutioneel Hof, dat er nog niet is. Dat nabestaanden vinden dat het te lang duurt, is volgens Kanhai geen argument. "Ook de verdachten vinden dat de zaak te lang duurt en dat ze lang hieronder gebukt gaan. Roy Esajas, John Nelom en Marcel Zeeuw zijn intussen als verdachten overleden, terwijl zij steeds hebben gesteld onschuldig te zijn," merkt Kanhai op.

André Misiekaba, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP) om een reactie gevaagd, zegt aan Starnieuws dat de Amnestiewet duidelijk is. Wat nu gebeurt, begrijpt hij niet. "Maar zelfs als er een veroordeling zou komen, voorziet de wet in amnestie. Wij blijven de zaak volgen," stelt Misiekaba.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May