Wetten noodzakelijk om energiesector te ordenen
16 Feb 2016, 02:32
foto
Rabin Parmessar, voorzitter van de commissie van rapporteurs, aan het woord. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee heeft de Elektriciteitswet en Wet Energie Autoriteit Suriname, in de eerste ronde behandeld. Er zijn nog enkele technische vraagstukken die verder uitgezocht moeten worden. De Assembleeleden zijn het eens met elkaar dat de Staat verantwoordelijk moet zijn voor distributie van elektriciteit, terwijl meerdere spelers op de markt mogen zijn voor de opwekking van energie.

Assembleelid Rabin Parmessar (NDP), voorzitter van de commissie die de openbare behandeling van de wetten heeft voorbereid, zei dat alle leden het eindrapport hebben getekend. Hij merkte op dat de voorbereiding in goede harmonie met elkaar is verricht. Wat Parmessar betreft, kunnen omslachtige zaken uit de wet worden gehaald. Hij stelt voor om een heel artikel te schrappen.

NDP-fractieleider André Misiekaba wenst dat duidelijk aangegeven wordt dat ook particulieren energie mogen opwekken. Hij wil ook dat de functie van de directeur en onderdirecteur duidelijk gedefinieerd is. Zij moeten functionarissen zijn, die niet alleen wetenschappelijk onderlegd zijn, maar ook energiedeskundige zijn. Zij moeten aantoonbare ervaring hebben. Parmessar stelde dat ook al wordt artikel 24 van de ontwerpwet geschrapt, die niet betekent dat particulieren niet mogen deelnemen aan opwekking van energie. In andere artikelen wordt dit opgevangen.

De wetten moeten ordening brengen in het energievraagstuk en alles in de sector regelen. Er dient ook een energiesectorplan te worden ontwikkeld, dat voor twintig jaren geldt. Aan het einde van de eerste ronde deelde Parmessar mee dat de commissie woensdag bijeenkomt om diverse technische opmerkingen die gemaakt zijn, te verwerken en op een rijtje te plaatsen. Hierdoor kan de verdere behandeling donderdag worden vergemakkelijkt. Dan komt de regering aan het woord die zal ingaan op de vragen die gesteld zijn door de commissie van rapporteurs en overige Assembleeleden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May