Haïti kiest interim-president
15 Feb 2016, 10:12
foto
Jocelerme Privert, voorzitter van het parlement zal maximaal vier maanden fungeren als president van Haïti. (Foto:AFP)


Haïti heeft een interim-president. Een week nadat Michel Martelly is afgetreden en het land zonder staatshoofd kwam te zitten, heeft het parlement tussentijdse president gekozen.

De nieuwe leider, Jocelerme Privert, is gekozen tijdens een marathonsessie van de Nationale Vergadering, die tot in de vroege uren van zondagmorgen heeft geduurd. Privert is de huidige voorzitter van het parlement. Hij zal maximaal vier maanden fungeren als staatshoofd tot het land nieuwe presidentsverkiezingen houdt.

De beslissende tweede ronde van de verkiezingen in januari is afgelast door het geweld en de instabiliteit. Eerder deze maand is een man van wie werd verondersteld dat hij een voormalige soldaat was, doodgeslagen tijdens aanhoudende anti-regeringsprotesten.

Haïti is het armste land in Amerika en worstelt nog steeds om te herstellen van de verwoestende aardbeving in 2010. In een toespraak voor zijn uitverkiezing heeft hij gezworen om het vertrouwen van de gehele samenleving te koesteren, te zorgen voor stabiliteit en de uitgestelde stemmingsronde zo snel als mogelijk te houden.

De verkiezingen zijn nu gepland op 24 april, waarna de nieuwe president op 14 mei zal worden beëdigd. De tussentijdse invulling heeft voorkomen dat het land in een onmiddellijke machtsvacuüm terecht zou komen. Voordat Martelly aftrad, zei hij dat de presidentsverkiezingen in januari tot zijn grootste spijt waren uitgesteld.
De grondwet sluit een herverkiezing van Martelly uit. Hij heeft zijn kandidaat Jovenel Moise in de strijd gegooid. Moise is winnaar geworden van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in november. Zijn oppositie kandidaat Jude Celestin betwist het resultaat van de stemming. Hij heeft de electorale autoriteiten beschuldigd dat deze in het voordeel van Moise hebben beslist. Celestin heeft gedreigd zich uit de tweede ronde terug te trekken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May