Peneux: Opheffen gebrek aan technologen belangrijk
12 Feb 2016, 08:07
foto
Kinderen maken kennis met de technologie op het IBO-Festival. (Foto: MinOWC)


“Er moeten evenveel doctoren als juristen als technologen zijn. Voorlopig hebben we nog een chronisch gebrek aan technologen.” Dit zei minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bij de opening van het Innovatie in het Basisonderwijs (IBO) Festival donderdag op het KKF-beursterrein. De bewindsman benadrukte dat beleidsmakers verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de samenleving. Hij ziet de innovatie van het basisonderwijs door het integreren van technologie en wetenschap als middel voor het opheffen van het gebrek.

Dit is ook de gedachte achter het driedaagse IBO-Festival. Deze activiteit wordt in samenwerking met het Basic Education Improvement Program (BEIP) gehouden. Leerlingen krijgen de kans om verschillende experimenten uit te voeren die te maken hebben met Wetenschap, Technologie, Engineering, Taal, Kunst & Cultuur en Reken/Wiskunde. Fablab zal ook participeren tijdens het festival om de kinderen verschillende proeven te laten uitvoeren. De studenten van de opleiding ICT in Education van het Instituut voor de Opleiding van Leraren assisteren de kinderen bij het uitvoeren van de experimenten.

Peneux zei dat er aan de innovatie van het basisonderwijs gewerkt wordt om zodoende later probleemoplossende volwassenen af te leveren. “We willen creatieve, kritische mensen afleveren die geen enkel probleem uit de weg gaan. Probleemoplossend en geen lippen-service.” Het onderwijs moet niet statisch blijven, want de wereld staat niet stil, zei de minister. “Het is belangrijk dat wij kinderen in vroeg stadium in contact brengen met wetenschap en technologie.” Het IBO-Festival duurt tot en met zaterdag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May