Ted Cruz verslaat Donald Trump bij voorverkiezingen Iowa
02 Feb 2016, 09:42
foto
Senator Ted Cruz spreekt zijn aanhangers toe. Naast hem zijn vrouw Heidi Cruz. (Foto: Reuters)


Senator Ted Cruz van Texas heeft de voorverkiezingen in Iowa gewonnen. Het is de eerste stemming bij de Republikeinen om presidentskandidaten te kiezen voor de Amerikaanse verkiezingen.

Cruz heeft 28% van de Republikeinse stemmen gehaald en heeft daarmee zijn rivaal en koploper Donald Trump en Marco Rubio verslagen. In de Democratische voorverkiezingen worden de stemmen nog geteld. Hillary Clinton zou volgens haar kamp nipt hebben gewonnen.

Het doel van de voorverkiezingen in de komende maanden is om te bepalen welke kandidaten voor de twee belangrijkste partijen, de kandidaten worden voor de presidentsverkiezingen in november. Met 99% van de stemmen geteld bij de Republikeinen heeft Cruz met 28% acht afgevaardigden, Trump volgt met 23% en Marco Rubio met 23% -beiden goed voor 7 afgevaardigden. Ben Carson heeft 9% behaald, goed voor drie afgevaardigden.

In de kamp van de Democraten heeft Clinton met 50% van de stemmen 22 afgevaardigden. Bernie Sanders heeft ook 50% van de stemmen behaald, goed voor 21 afgevaardigden. Martin O’Malley heeft met 1% geen afgevaardigden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May