Zwemmen weer mogelijk in De Witte Lotus
27 Jan 2016, 18:53
foto
Kinderen geven een zwemdemonstratie bij heropening van het zwembad in De Witte Lotus. (Foto: Ranu Abhelakh)


Na ongeveer tweeënhalve maand gesloten te zijn, heeft de zwemvereniging De Witte Lotus (DWL) haar zwembad heropend. De renovatie was een complete make-over. “Het bad was verouderd, er waren lekkages, gebroken tegels en alles heeft ons 40.000 Amerikaanse dollars gekost”, zegt DWL voorzitter Jeffrey Lau aan Starnieuws.

Met het gerenoveerde bad wil de organisatie meer mensen tegemoet komen. Omliggende scholen zoals de AMS en Regionale Sport Academie gebruiken de zwemfaciliteit. Zwemmen is een van de weinig sporten die door meerdere personen wordt beoefend. Niet alleen zwemliefhebbers, maar ook personen die slecht ter been zijn, rugklachten of overgewicht hebben. Bij het zwemmen worden meerdere spieren tegelijk getraind, wijst Lau op de gezondheidsvoordelen. Ook in de ontwikkeling van de jeugd is sporten onmisbaar. “Zwemmen is ook de sport die ons voor het eerst op het Internationaal Olympisch podium goud heeft laten behalen en waarmee ons land op de wereldkaart hebben geplaatst.”

Aniel Ghisaidoobe bracht namens de minister van Sport- en Jeugdzaken de felicitaties over en zegt blij te zijn met het particuliere initiatief. Het ministerie is momenteel bezig met het inventariseren van alle sportfaciliteiten. Tijdens de scan heeft men met verbazing kennis genomen van het aantal particulieren faciliteiten, welke het ministerie graag wilt inzetten op de sport te promoten. Zo wordt gedacht om schoolsporten verplicht in te stellen en clubs als DWL kunnen helpen de visie te realiseren, gaf Ghisaidoobe aan.

Lau geeft aan dat bij de renovatie van het bad (25 meter lang met 5 banen) de hele betegeling van de wand en vloer is vernieuwd. Metalenleidingbuizen zijn vervangen door PVC buizen en zijn sproeiers en skimmers voor een goede stroming geïnstalleerd. Verder zijn er lampen, een extra trap en springplank voor zwemgenot en examens geplaatst. Terwijl het bad gesloten was mochten de DWL-leden verder trainen en zwemles genieten in de VOS en OASE. Na de heropening hebben de DWL kinderen een zwemdemonstratie gegeven en samen met die van de VOS een zwemestafette gehouden.

Het DWL is in 1957 opgezet door de tweede generatie Chinezen in Suriname. Het zwembad bestaat al een eeuw, geeft Lau aan. Door de jaren heen hebben honderden Surinamers hun eerste zwemles daar genoten. In februari begint de vereniging met de lessen en introduceert dan ook Aqua fitness. De vereniging heeft een eigen zwemteam en is aangesloten bij de Surinaamse Zwembond. Voorzitter Michael Klein is ingenomen met de heropening van het bad. “Van de vijf clubs hebben vier hun eigen bad, alleen Neptunus traint in Parima.” De jaarlijkse August Hens zwemwedstrijden op de 800 en 1500m worden komend weekend voor de negende keer in DWL gehouden, geeft Klein aan. Het is een onderlinge competitie van de leden zelf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May