DNA wil agressieve campagne tegen zika-virus
25 Jan 2016, 12:53
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid geeft informatie over maatregelen die genomen zijn voor bestrijding van het zika-virus. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee (DNA) heeft bij de regering er vandaag op aangedrongen om een intensieve campagne en bestrijding te beginnen van de Aedes aegypti muskiet. Naast het zika-virus verspreidt deze muskiet ook Dengue, chikungunya en gele koorts. Assembleeleden zijn ontevreden over wat er tot nu toe gedaan is. Er is kritiek geleverd op het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid geeft aan dat de eerste gevallen in november zijn ontdekt. Hij deelt mee dat de aanpak terstond zal worden opgevoerd.

Indien er meer geld nodig is, is De Nationale Assemblee bereid om hierin te voorzien. Pengel deelt mee dat vanuit Financiën SRD 250.000 tot SRD 300.000 beschikbaar is gesteld. Vier personen zijn overleden die ook het zika-virus hadden. Het zal ongeveer drie maanden duren volgens Pengel voor het duidelijk is of deze ziekte de oorzaak van de dood was. Het gaat om mensen die al andere ziekten hadden en ook besmet raakten met zika. In Suriname vindt er ook een eigen onderzoek gaande over dit nieuwe virus. Niet uitgesloten wordt dat deze muskiet een nieuw virus kan veroorzaken.

Minister Pengel zegt dat aan gezinsplanning moet worden gedaan. Het wordt afgeraden aan vrouwen om nu zwanger te raken. Zij die in verwachting zijn, moeten zich extra laten controleren door de vrouwenarts. Assembleelid Edward Belfort (ABOP) wil weten hoelang vrouwen niet zwanger mogen worden. Pengel legde uit dat het bespuiten met malathion niet veel zal helpen. De Aedes aegypti legt eitjes in waterhoudende spullen en leeft voornamelijk in en rond het huis. Bespuiten met malathion doodt de larven in het water niet. De samenleving moet meehelpen om de muskiet te bestrijden.

Diverse Assembleeleden vinden dat de regering en het BOG te laat hebben gehandeld. Er is blauwdruk aanwezig hoe te handelen bij uitbraak van dit soort ziekten. Hier wezen ook de leden Dew Sharman (VHP), Celsius Waterberg (BEP) en Silvana Afonsoea (NDP) op. Volgens Sharman zijn mensen in de hele kustvlakte al besmet. De poliklinieken zijn vol zieke mensen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei aan de minister dat elk kind vanaf drie jaar moet weten hoe de muskiet bestreden moet worden.

U kunt de folder van Volksgezondheid hier downloaden.
pdf-icon.gif Maskita_folder-1.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May