Fouten op straatnaamborden in Paramaribo
25 Jan 2016, 18:34
foto


Over het algemeen gaan Surinamers nogal wat slordig om met de teksten op de straatnaamborden. Er vindt geen correctie plaats met als gevolg dat de foute teksten ons cultureel erfgoed zijn geworden. Dit cultureel erfgoed lijdt nu een duurzaam bestaan en van enige correctie is er na al die jaren helaas nog geen enkele verbetering.

Enkele bekende voorbeelden zijn: Sophie Redmond was een bekende ‘huisdokter’ en geen ‘doctor’. In de volksmond was zij bekend als ‘dokteres’ en deze Surinaamse term staat nu ook in het Groene Boekje van 2015. President Da Costa was geen president van Suriname, maar van het Hof van Justitie en dr. J.F. Nassy, was ook geen ‘doctor’ maar gewoon dokter, een geneesheer dus.

Veel artsen hebben in Suriname uitbundig misbruik gemaakt van deze onwetendheid bij de bevolking en ook hiervan naar hartenlust misbruik gemaakt vooral op de borden bij hun eigen poliklinieken. Op die borden lieten zij doodleuk de term ‘dr.’ vermelden, terwijl ze gewoon een ‘huisdokter’, een drs. waren of zijn. De titel ‘dr.’ kunnen alleen mensen krijgen die een ‘universitaire’ studie hebben afgerond en die daarna geheel zelfstandig een onderzoek hebben uitgevoerd en daarop zijn gepromoveerd tot ‘doctor’ in die wetenschap.

Een doctorandus wordt dan ‘doctor’ een ‘mr.’ wordt ‘mr, dr’ en een ingenieur wordt ‘dr. ir.’ De term ‘doctorandus’ kent Nederland alleen. Enkele Franstalige landen zoals België, kennen het woord ‘licentiaat’ wat hetzelfde betekent als ‘doctorandus’. In Suriname was een licentiaat vroeger minder dan een doctorandus. Die termen zijn nu gewijzigd in B.A. en in M.A. of M.S. en een ‘doctorstitel’ heet nu Ph.D. Eenieder met een ‘dr.’ voor zijn naam heeft ooit een groot zelfstandig onderzoek gedaan en dat laten drukken als zijn proefschrift. In het Engels heet zo een proefschrift een Ph.D.- thesis.

Wil Suriname meegaan met de internationale onderwijsontwikkelingen zoals in Europa en in de VS, dan moet hij als land de termen hanteren die de Unesco voorschrijft. Suriname is sinds 16 juli 1976 lid van de Unesco en onderhoudt de contacten met de Unesco via zijn Nucs (Nationale Unesco Commissie Suriname). Van overheidswege is de Nucs helaas niet tot een professioneel instituut uitgegroeid; de Nucs redde wat er te redden viel, waarvoor overigens ook onze waardering.

Het Directoraat Cultuur zou orde moeten scheppen in de vele foute naamborden en de correcties moeten aanbrengen na overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierna moet het advies voor de correctie ’bindend ‘ zijn, dus ook onmiddellijk moeten worden uitgevoerd.

Stichting Cultuureducatie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May