Suriname heeft gezonde en toffe managers nodig
25 Jan 2016, 09:56
foto


Inmiddels zijn we haast een maand verder in het nieuwe jaar en tal van deskundigen hebben gedetailleerd hun visie gegeven over hoe Suriname nu verder moet, nu we echt voelen hoe ernstig de situatie is en het lijkt alsof het land stuurloos is geworden. Concrete actiemodellen zijn op tafel gelegd: maar komen beleidsmakers tot uitvoering ervan? Komt de rust en het vertrouwen terug?

Waarom is het zo moeilijk om van plan tot uitvoering te komen?
Rationeel/analytisch is men het vaak eens over de oplossingsmodellen, doch zodra er een begin wordt gemaakt om deze te realiseren, zodra de meesten van ons zien dat het abstracte waarmee we het met z’n allen eens zijn nu werkelijkheid gaat worden, raken velen in paniek en onrustig en gaan over tot weerstand, uitstellen en sabotage van het proces. Men grijpt terug naar de nostalgie en het comfort van de status quo en de verworven glazen toren en voordelen. Zeker, men wilt duurzame ontwikkeling en innovatie zolang alles maar bij het oude, bij de status quo blijft. Om deze reden begint men dan een storm van activiteiten (things en false sense of urgency) zoals eindeloos vergaderen, nota’s, rapporten, cursussen volgen, commissies installeren, papierwerk, wat tot vele zaken en resultaten leidt, behalve tot de benodigde innovatie en een effectievere werkvloer met meer productie en voldoening.

Ontsluiten
Wat hier ontbreekt is de sleutel die de obstructieve mindset en attitude van hoog tot laag onder ons moet 'unlocken'. De bestaande attitude en mindset moet 'ontsloten' worden, moet bewust gemaakt worden en vervangen worden door een effectievere. Er dient bij het individu een andere attitude en mindset, een andere toolset en ander leerproces te komen waarmee hij/zij de mentale en emotionele discipline en durf verkrijgt om van abstractie, naar werkelijkheid en de hierbij horende juiste implementatie te komen.

Een computer doet alles wat de mens als opdracht geeft, als de hardware en software zodanig zijn ingericht dat die opdracht correct en adequaat uitgevoerd kan worden. Hetzelfde geldt voor de mens. Willen wij de vele aangeprezen oplossingsmodellen uitvoeren, maar indien we de 'software' (attitude, mindset) daartoe niet in ons hebben, dan praten we alleen over oplossingsmodellen die niet uitgevoerd zullen worden.

Hoe krijgen we nu die gezonde, toffe managers en leiders met de juiste mindset en attitude die doen wat ze zeggen?

Ik nodig u uit het model en uitleg over 'Attitude Ontwikkeling' welke ik al 30 jaar toepas bij managers in mijn age-management praktijk, door te nemen.

Signalen en triggers (positief en negatief) uit de omgeving van het individu komen binnen via 5 kanalen in de hersenen: mentale kanaal, materiële kanaal, emotie kanaal, fysieke kanaal en spirituele kanaal. Dat samenspel van deze 5 kanalen op de op dat moment binnenkomende signalen en triggers bepaalt de mindset oftewel de software van het individu op dat moment.
De dan ontstane mindset (software) stuurt dan welke gedachten ontstaan die dan buiten de 'box' leiden tot intenties, lusten, attitude, keuzes , en gedrag. Afhankelijk van de kwaliteit van de 'software' van het individu wordt de ‘wheel of performance' geïmplementeerd.
Is de software van hoge gehalte dan leidt dat tot hoogwaardige intenties/wensen/ideeën, dus visies. Hierbij is dan het geloof ('belief' zie model) in de
visie veel sterker. Als je intentie sterk is, je visie erover ook sterk en ook je belief in die visie dan ga je uitermate effectief en overtuigend communiceren erover met perfecte bodylanguage, intonatie en keuze van woorden.

Zoals u verder ziet in de wheel of performance gaan dan ook andere facetten in het implementatieproces effectiever lopen (omdat de juiste software is ontwikkeld) zoals analyse, plannen, beslissen, uitvoeren, volharden e.d.
In een complexe wereld waar leiders en managers (en ook de gewone burger) steeds meer complexe situaties tegenkomen, en dagelijks allerlei ingewikkelde conflict/crisis situaties moeten oplossen, is de stress level ook complexer geworden leidend tot chronische lichamelijke zwakte (hart- vaatkwalen, bloeddruk, suikerziekte, Alzheimer, impotentie..) en mentale zwakte. Dit kan dan verder leiden tot een zogenaamde disbalans van de 5 kanalen die de mindset (software) op lage kwaliteit brengen en dus bijvoorbeeld grotere kans op manifestatie van negatieve people aspecten (corruptie, vriendjespolitiek, zelf verrijking, machtslust, mooie praatjes en niets doen...). Conventionele stress management en gezondheidszorg bieden geen soelaas meer.

Door coaching in een juiste implementatie van de 5 kanalen van het attitude model, worden managers, leiders en gewone burgers nu 30-40% effectiever in functioneren en in hun gezondheid, door een beter ontwikkelde mindset (software). Men verkrijgt meer capaciteit in het beter omgaan met complexe situaties, betere visievorming en implementatie ervan, effectievere toepassing van hun manager's skills en als klap op de vuurpijl, een veel betere gezondheid, genot en voldoening in het leven. Kortom, hun rationeel/analytische capaciteit wordt groter en effectiever door simpelweg betere alignment met hun people aspecten. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een harmonische mens die veel beter presteert en fantastisch met anderen omgaat en rust en vertrouwen uitstraalt!
Een handjevol van dergelijk gezonde en toffe managers kan de rest van Suriname op sleeptouw nemen en komen we gauw uit de huidige malaise en op weg naar duurzame ontwikkeling.

Drs. S.Gobardhan, arts in managers health & manager skills improvement

Email: mahatt@earthlink.net
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May