DNA-voorzitter Simons: Tempo wordt dit jaar opgeschroefd
22 Jan 2016, 00:35
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tijdens een persconferentie donderdag. (Foto: René Gompers)


Er is veel werk aan de winkel voor de volksvertegenwoordigers in en buiten De Nationale Assemblee (DNA). Het wordt een druk jaar als het gaat om behandeling van wetten, deelt Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons mee. Het tempo van vergaderen zal opgeschroefd moeten worden. Daarnaast is DNA van plan om het contact met de samenleving, fysiek en digitaal uit te breiden. De controlerende taken van het instituut zullen versterkt worden met de introductie van de rapporten over staatsuitgaven.

Simons heeft op donderdag in DNA een presentatie gehouden over het afgelopen jaar en de gestelde doelen voor 2016. Zij heeft enkele resultaten opgesomd. Het vorige jaar zijn er 206 vergaderingen uitgeschreven waarvan 36 niet zijn doorgegaan. Van de 43 openbare vergadering hadden 6 geen voortgang, van de 73 commissievergaderingen gingen 13 niet door. Er zijn 46 commissievergaderingen algemene wetten uitgeschreven, waarvan 14 niet gehouden zijn. Het vorige jaar zijn er 44 wetten goedgekeurd en zijn bij het ombudsbureau 192 gevallen behandeld. Het bureau is opgezet om burgers tegemoet te komen.

In 2016 zal er nog meer vaart worden gezet bij de behandeling van wetten, deelt Simons mee. Belangrijk zijn de vijf wetten die moeten voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst terechtkomt. Met de commissie Staatsuitgaven rekent de Assembleevoorzitter erop dat er nog meer transparantie komt. “Dit is een grote vooruitgang. Het is een belangrijke stap voor het parlement want dit is vanaf 1987 nooit gebeurd.” Er zal elk kwartaal gerapporteerd worden, geeft Simons aan. “De stukken zullen op den duur openbaar zijn, dus heeft het land ze dan ook. Er komen rapporten van alle ministeries over wat ze hebben gerealiseerd.” Er wordt ondertussen hard gewerkt aan de Anti-corruptiewet, geeft Simons mee. “We zullen de samenleving op de hoogte houden over de vorderingen omdat sommige mensen denken dat als ze de wet niet op de agenda zien, deze niet wordt behandeld.”

Assembleeleden zullen in 2016 vaker in het veld moeten optreden. Vooral in commissieverband. Het digitale contact met de bevolking zal verder worden aangepakt, geeft de Assembleevoorzitter aan. Er komen ook ‘apps’ waarmee de samenleving bepaalde onderwerpen en Assembleeleden op de voet kan volgen. Simons geeft aan dat Suriname voorlopig niet de trend in de regio gaat volgen waarbij parlementen over een eigen televisiekanaal beschikken. De kosten zijn te hoog, merkt ze op maar digitale televisie biedt mogelijkheden die nu bekeken worden. Gemeten is dat de ‘live’ vergaderingen door gemiddeld 12.000 personen online zijn gevolgd. Deze dienst zal verder uitgebreid worden, zo ook het DNA Journaal waarin de vergaderingen beknopt worden weergegeven.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May