Paho roept lidstaten op tot alertheid Zika-epidemie
19 Jan 2016, 15:31
foto


Het Zika-virus breidt zich uit. In een maand tijd is het virus in tweemaal zoveel landen en gebieden als in december vorig jaar geconstateerd. De Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) adviseert landen het virus te monitoren en geboorteafwijkingen en andere vermoedelijke complicaties van het virus te rapporteren.

Het Zika-virus is nu geregistreerd in 18 landen en gebieden in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. De Paho noemt op Brazilië, Barbados, Colombia, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. De regionale gezondheidsorganisatie beveelt haar lidstaten aan eventuele verhogingen van neurologische syndromen en congenitale afwijzingen die gekoppeld kunnen worden aan de Zika-infectie door te geven.

Tegelijkertijd drukt de Paho de lidstaten ook op het hart hun zorginstellingen voor te bereiden op een mogelijke toename van de vraag naar gespecialiseerde zorg voor neurologische ziektebeelden. Ook de prenatale zorg moet worden verzorgd. De lidstaten moeten voorts hun inspanningen om de broeihaarden van muskieten te elimineren, vergroten. Het inbouwen van effectieve controle strategieën en informatie naar de samenleving zijn daarbij een noodzaak.

Vorige week heeft het Amerikaanse Center Disease en Prevention een reiswaarschuwing gegeven voor deze landen. Vooral zwangere vrouwen is dringend geadviseerd deze gebieden waar de Zika-epidemie heerst te vermijden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May