IMF verlaagt wereldwijde groeiprognose
19 Jan 2016, 13:26
foto
De groei van de Chinese economie was vorig jaar het laagst in 25 jaar. (Foto: Reuters)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn prognose voor de wereldwijde economische groei verlaagd. Hij verwacht nu dat de economische activiteit dit jaar met 3,4% zal toenemen gevolgd door 3,6% in 2017. De nieuwe cijfer zijn per jaar 0,2% minder dan de prognose van het IMF in oktober vorig jaar.

En er zijn waarschuwingen over de risico's. Het rapport zegt dat als de belangrijkste uitdagingen onsuccesvol blijken, de “wereldwijde groei zou kunnen ontsporen.” In veel opzichten is het beeld familiair. Het herstel na de financiële crisis houdt aan. Maar in de rijke landen, is het nog steeds "bescheiden en ongelijk".

Slechts drie grote geavanceerde economieën zullen naar verwachting dit jaar de 2% groei overschrijden. Het gaat om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en één van door de crisis getroffen landen in de eurozone, Spanje. Voor Spanje is de voorspelling bijgesteld, terwijl die voor het Verenigd Koninkrijk ongewijzigd blijft, 2,2% voor beide jaren.

Het rapport beschrijft het beeld voor veel opkomende en ontwikkelende economieën als "uitdagend". De grootste daling voor individuele economieën is Brazilië, waar het IMF voor dit jaar een inkrimping van 3,5% voorspelt en geen groei in 2017. Dat weerspiegelt de politieke onzekerheid als gevolg van het onderzoek naar corruptie bij de oliemaatschappij Petrobras.

Rusland, getroffen door de daling van de prijzen van de olie-export, zal dit jaar waarschijnlijk ook in een recessie blijven, voordat hij volgend jaar een bescheiden groei kan noteren. Verscheidene andere olie-exporteurs kijken ook aan tegen zwakkere prestaties dan eerder voorspeld. Hogere financieringskosten en lagere grondstoffenprijzen wegen zwaar op een aantal van de grotere economieën in sub-Sahara Afrika - Nigeria en Angola- die olie-exporteurs zijn, en Zuid-Afrika.

De hogere financieringskosten zijn het gevolg van de acties van de Amerikaanse Federal Reserve. De Amerikaanse Centrale Bank heeft vorige maand de rente verhoogd, wat heeft geleid tot hoge financieringskosten voor veel leners in andere landen. De verwachting is dat er dit jaar meerdere soortgelijke stappen zullen volgen.

De economische groeivertraging van China staat centraal in het zich ontvouwend economisch verhaal. Het wordt weerspiegeld in de daling van de grondstoffenprijzen, die zijn getroffen door vertraging van de Chinese vraag. In het jongste IMF-rapport is er echter geen verdere verandering van de prognose voor het land - de groei van 6,3% dit jaar en 6% in 2017. Voor andere grote opkomende economie in Azië, India, is er ook geen verandering in de prognose met een groei van 7,5% over twee jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May