VHP wil grootste politieke partij worden
18 Jan 2016, 05:28
foto
De VHP-conferentie in Cherics aan de Anton Dragtenweg.


De VHP is van plan de grootste politieke partij van Suriname te worden. Bij de volgende verkiezingen wil de partij minimaal zeventien zetels binnenhalen. De partij is al geruime tijd bezig intern veranderingen aan te brengen. Op zaterdag zijn tijdens de conferentie Reflectie en heroriëntatie voor transformatie naar de grootste multi-etnische politieke organisatie nog meer aanbevelingen gedaan door ‘buitenstaanders’ om dit doel te bereiken.

“We willen ook horen hoe de samenleving naar ons kijkt,” licht VHP-voorzitter Chan Santokhi toe. “We willen graag van ze horen hoe de transformatie moet plaatsvinden en wat wij moeten doen zodat zij zich aangetrokken tot de partij gaan voelen.” Uit de verschillende presentaties door academici, politici en ‘gewone mensen’ is een profiel van de partij geschetst. De VHP heeft altijd kwalitatieve politici geleverd en heeft vaker grote bijdragen geleverd aan ontwikkeling ongeacht hun positie in de regering of De Nationale Assemblee. De partij blijft bij de tijd maar dat komt niet genoeg tot uiting. Meer mensen moeten weten dat de partij ruimte heeft voor de verschillende bevolkingsgroepen dan alleen de Hindostaanse. De partij moet er ook voor open staan. De VHP moet op het politieke vlak serieus overwegen om niet meer in partijcombinaties de verkiezingen in te gaan. Blokvorming na de verkiezingen wordt ook afgeraden, omdat deze type samenwerkingen als een rem werken op de kracht en bereik van de partij.

Af en toe waren de discussies verhit. Maar iedereen die wat in de pap te brokkelen had, heeft de kans gekregen. De partij neemt alle bevindingen en adviezen mee om een nieuw beleid uit te stippelen. Intern is de VHP al een tijdje bezig met vernieuwingen deelt Santokhi mee. “De statuten worden aangepast. Moderne instituten worden in het leven geroepen om leden in alle categorieën te scholen. We hebben rekening gehouden met het electoraat dat steeds jonger wordt, daarom is de leeftijdsgrens voor lidmaatschap op 12 jaar gesteld. Dat is voor aspirant leden, volwaardig lid zijn kan vanaf 16 jaar.” De doorstroom en groeimogelijkheden in de partij worden met de nieuwe statuten verruimd. Er komen gelijke kansen voor jongeren en vrouwen.

De nieuwe VHP zal beschikken over een beroepsorgaan, haalt Santokhi aan. Leden die het niet eens zijn met besluiten van het bestuur krijgen de kans om deze aan te vechten. Dit is om de democratie te bevorderen, zegt de politicus. De vernieuwde partij zal de verbroederingspolitiek van Jagernath Lachmon weerspiegelen. “Bij hem ging het niet alleen om interetnische samenwerking tussen politieke partijen,” legt Santokhi uit. “De verbroederingsideologie houdt ook in dat in de partij alle etnische groepen, alle districten en alle doelgroepen vertegenwoordigd zijn. Dit brengt met zich mee dat de naam VHP zal moeten veranderen. De naam is al drie keer veranderd, maar als de toekomstige situatie dat vereist zullen we genoodzaakt zijn het voor een vierde keer te doen. Dat moet geen ‘issue’ zijn.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May