Zuid-Suriname: Wel school, geen schrift
17 Jan 2016, 10:18
foto
Schoolkinderen van O.S. Kwamalasumutu zitten verlegen om schriften. Vanuit de school is een verzoek gedaan aan de VIDS voor dit schrijfmateriaal.


In Zuid-Suriname gaan de jongeren elke dag braaf naar school. Alleen hebben zij geen schriften om in te schrijven. Als noodoplossing, scheuren de inventieve leerkrachten de lege en/of halfvol geschreven blaadjes uit oude schriften. Kaften worden gerecycled en als inlegmapje gebruikt.

Dit speelt vanaf de aanvang van het nieuwe schooljaar in oktober, vertelt Josee Artist van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) aan Starnieuws. De organisatie is een actie begonnen om tenminste 5000 schriften in te zamelen voor O.S. Kwamalasumutu en O.S. Sipaliwini. “Schriften worden in Paramaribo verkocht en door de hoge transportkosten zijn de dorpelingen sporadisch in de stad.” Een pak schriften van 12 stuks, kost in Paramaribo ongeveer SRD 11 en weegt 1 kilogram. Transport naar dit gebied kost SRD 11 per kilo. “Dus een pak schriften voor Kwamalasumutu kost bij elkaar SRD 22. Lang niet iedereen heeft deze financiële inkomsten. Het is onbetaalbaar voor de ouders.” In het verleden werden deze scholen bedacht met giften van derden, maar die zijn dit schooljaar uitgebleven.

De scholen zoeken naar 3000 gelinieerde, 500 dubbel gelijnde, 500 geruite en 1000 tekenschriften. De leerkrachten hebben de afgelopen maanden een strategisch plan bedacht om zich zelf te behelpen. Zo zijn klassen met hogere prioriteit aangewezen die de weinige beschikbare schriften moesten krijgen. De eerste en tweede klassen hebben schriften nodig om te leren schrijven. Terwijl de hogere klassen die leervakken krijgen, meerdere schriften nodig hebben, om ook thuis te kunnen leren. Het tekort aan schrijfmateriaal is een vaker gehoorde klacht. Het is wel de eerste keer dat de schoolleiders via formele brieven aan de bel trekken.

Inzameling
Naast de VIDS, zet ook de Amazone Partij Suriname (APS) zich in voor de inzameling. Artist benadrukt dat APS apart benaderd is, maar het niet om een georganiseerde samenwerking gaat. Alle bekende netwerken zijn ingeschakeld, ook via social media is bekendheid gegeven aan de actie. “Wij kijken niet naar de aard van het beestje, in deze daad van menslievendheid.” De VIDS doet wel de coördinatie en het kantoor op het complex van de Kennedy Stichting aan de verlengde Gemenelandsweg is de inzamelingsplek. Alle giften worden geregistreerd, in kleine pakketten via Zorg en Hoop getransporteerd en op de scholen in de dorpen bezorgd. “De actie is van de week gestart en wij hebben al wat schriften, (kleur)potloden, krijt, slijpers en geld als donatie binnen.” De eerste inzameling is al verstuurd met medewerking van districtscommissaris Armand Jurel. Hij stelde vrachtruimte beschikbaar op vluchten vanuit het commissariaat.

Volgens Artist kampen meerdere dorpen met een tekort aan schoolmateriaal en zijn zij afhankelijk van schenkingen van derden. Zo kent het dorp Apetina een stichting die veel giften van toeristen ontvangt, die het dorp eerder hebben bezocht. Eventueel overschot aan schoolmateriaal wordt dan gedeeld met omliggende dorpen, zegt Artist. Zij weet ook dat de dorpen die makkelijker bereikbaar zijn vanuit Paramaribo (lagere transportkosten) schoolpakketten hebben ontvangen van onder andere politieke partijen. Sommige kinderen kijken niet om naar deze spullen, die vaak voorzien zijn van afbeeldingen van de partijen of politieke figuren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May