India kijkt uit naar projectvoorstellen Suriname
16 Jan 2016, 08:16
foto
Ambassadeur Satendar Kumar van India. (Foto: Ranu Abhelakh)


Van de zeven ingediende projectvoorstellen voor financiering door India, is één Surinaams project alvast door naar de fase van een haalbaarheidsstudie. Dit zegt de nieuwe ambassadeur Satendar Kumar van India. “De zes andere voorstellen moeten door interne wijzigingen vanuit India, aangevuld worden met technische informatie.” Intussen kijkt India uit naar nog meer projectvoorstellen.

Kumar heeft afgelopen maandag zijn geloofsbrieven aan president Desi Bouterse aangeboden. “De relatie tussen Suriname en India is zo vriendelijk, dat er politiek gezien geen uitdagingen zijn.” Er is alleen maar sprake van verdieping en verbreding van de technische, economische en culturele samenwerking. India heeft de Surinaamse regering vorig jaar, tijdens de vijfde gezamenlijke commissievergadering, een kredietlijn van 50 miljoen USD aangeboden. Tot eind november 2015, heeft Suriname projectvoorstellen tot 28 miljoen USD ingediend. Hieronder vallen landbouw gerelateerde projecten als de teelt van aloë Vera en ananas, waterpompen voor Wageningen en de uitbreiding van de Melkcentrale.

Culturele betrekkingen
De diplomaat zegt lopende projecten verder op te pakken. Een hiervan is om yoga als een wellness programma op scholen te verzorgen. Kumar’s voorganger heeft hierover gesprekken gevoerd met onderwijsminister Robert Peneux en eerder met Aswhin Adhin, nu vicepresident. Zij hebben een aanbevelingsbrief vanuit het ministerie toegezegd, waarmee de Indiase ambassade scholen kan benaderen. Zo staat de VN Internationale Yoga Dag op 21 juni, die vorig jaar ook in Suriname is gevierd, weer op de 2016-agenda van de ambassade.

Als onderdeel van de versteviging van de culturele banden, haalt de missie voor het Holifeest een culture groep naar Suriname. “Suriname is net als India een multicultureel land. Tijdens opvoeringen zal het accent dan ook liggen op dit multiculturele aspect.”

Indiase investering
De diplomaat zegt zich ook te willen inzetten voor de bevordering van de handel tussen beide landen. Hij wist niet precies te vertellen wat de status is van het palmolie project van de Indiase investeerder 3F NV. Dit bedrijf is vanaf 2008 bezig een stuk grond te krijgen van de Surinaamse regering om de aanplant te beginnen en productiefaciliteiten op te zetten. Het stukje land is nodig om de investeringsgelden van 200 miljoen USD te lenen bij de bank. Het Indiase palmolie project zou 4000 arbeidsplaatsen creëren. Vorig jaar heeft India 211 miljoen USD uitgegeven aan importen uit Suriname. Omgekeerd heeft Suriname ter waarde van 18 miljoen USD aan goederen geïmporteerd uit India.

India heeft eind 2014 een concept memorandum of understanding aan Suriname geboden over de schenking van een IT-centrum. Dit aanbod staat vanaf 2008 open. Suriname heeft eerdere Indiase kredietverstrekkingen voor onder andere de aanleg en bouw van de 161 kV transmissie - en onderstation, pompgemalen, aanschaf brandweervoertuigen en helikopters. De kredieten worden tegen zachte leningspercentages voor een periode van vijftien jaar aangeboden. Als voorwaarde stelt India dat een Indiaas bedrijf het project uitvoert, dat voorgefinancierd wordt door Export-Import Bank of India.

Vóór zijn benoeming tot ambassadeur in Suriname heeft Kumar voor het laatst als consul-generaal in Zanzibar gewerkt. Hij heeft eerder gediend in onder andere Pakistan, Zuid Afrika, Duitsland en Nederland. Kumar komt uit de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Het Sarnami klinkt hem dan ook niet vreemd in de oren. Over twee weken herdenkt India de 67ste Dag van de Republiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May