Cambio's willen koers US$ naar SRD 5,15 brengen
15 Jan 2016, 00:01
foto
De Vereniging van Cambiohouders wil de op hol geslagen koers van de US$ terugbrengen naar SRD 5,15.


De Vereniging van Cambiohouders heeft besloten om mee te helpen de wisselkoers voor de US dollar te beteugelen. Met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is afgesproken om de koers omlaag te brengen. De cambio's zijn bezig hun grote cliënten te bellen om na te gaan wat de behoefte is aan US dollars. De ondernemers krijgen via de SPSB de garantie dat zij de US dollar kunnen opkopen voor SRD 5,15. Binnen zeven werkdagen kunnen zij beschikken over de deviezen.

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, bevestigt tegenover Starnieuws dat een plan is ingediend om de vraag naar valuta aan te pakken. "Er is veel lucht in de koers die kunstmatig omhoog gebracht wordt. Wij willen onze bijdrage leveren om de koers die al rond de SRD 5,50 is, alvast terug te brengen naar SRD 5,15. Daarna zullen wij ervoor zorgen dat de koers verder omlaag gaat," zegt Bhailal.

Op de vraag waarom er gekozen is voor SPSB, antwoordt Bhailal dat het om een staatsbank gaat die de garantie geeft dat de ondernemers de deviezen zullen krijgen binnen een week. De deviezen komen niet van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), maar cambio's kunnen ervoor zorgen dat de dollars beschikbaar zijn. "Het gaat om een goed uitgewerkt plan. Wij kunnen de deviezen voor lager opkopen dan SRD 5,15 waardoor wij toch winst maken," zegt Bhailal.

De Vereniging van Cambiohouders vindt dat de vraag naar deviezen maakt dat deze steeds stijgt. Ook veel mensen die hun achterstallige betaling hebben ontvangen, willen deze omzetten in deviezen. "Wij hebben onze grote cliënten gevraagd wat hun behoeften zijn. Wij geven de namen van de bedrijven door aan de SPSB. Zij storten het geld en krijgen binnen zeven werkdagen het bedrag in deviezen. Deze worden door de cambio's beschikbaar gesteld aan de bank, maar de ondernemers krijgen een garantie. Hierdoor moet de koers omlaag gaan, want de vraag wordt uit de markt gehaald," verklaart Bhailal. Aan de hand van de reacties van bedrijven, verwacht hij dat dit plan een succes wordt. Samen met het bedrijfsleven kan de koers beteugeld worden, vinden de cambiohouders.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May