Planbureau stelt resultaat seminar beschikbaar
13 Jan 2016, 16:08
foto


Stichting Planbureau Suriname (SPS) heeft samen met het IGSR en STUSECO voor de derde maal een macro-economisch seminar gehouden in de periode 4-11 januari 2016 met een open seminar op vrijdag 8 januari, waar bijkans 130 personen hebben geparticipeerd. Het doel was educatief, daar hiermee beoogd werd om de condities voor evenwichtig financieel beleid te bespreken. Tijdens dit seminar is met behulp van het Surya model een baseline scenario gepresenteerd om de participanten inzicht te geven in de huidige problematiek van de economie
en de gevolgen bij ongewijzigd beleid. Voorts zijn enkele varianten gepresenteerd om te komen tot stabilisatie van de situatie, meldt het Planbureau. De bijdragen van het seminar zijn beschikbaar gesteld door het Planbureau.

Sinds 2011 zijn het Planbureau en het IGSR een samenwerkingsverband aangegaan om het werken met economische modellen te bevorderen om een beter inzicht te verkrijgen in de samenhang binnen de economie en het doorrekenen van de effecten van beleidsmaatregelen. Het Planbureau onderhoudt reeds jaren het Surya model, welke ontwikkeld is door Van Schaaijk en via de samenwerking met het IGSR en stichting STUSECO wordt beoogd de kennis op het gebied van economische modellen te vergroten en de belangstelling bij studenten van het IGSR en de ADEK te kweken voor macro-economische modellenbouw. De gepresenteerde baseline voor 2016-2018 gaat uit van een aantal veronderstellingen en de statistieken van 2014 en 2015 zijn tevens de basis input geweest van het model. Tijdens voorbereidende workshops zijn de cijfers met sector deskundigen besproken.

Enkele belangrijke uitgangspunten bij de baseline zijn: met betrekking tot de exporten dalende prijzen voor mijnbouwproducten, stopzetting export aluinaarde vanaf 2016; een wisselkoers van 4,2 SRD/USD; verhoogde elektriciteitstarieven; productieverhoging geraffineerde olieproducten vanaf mei 2016 en productie uit de goudmijn van Newmont in het laatste kwartaal van 2016.
Enkele resultaten van de baseline voor 2016 zijn een stijging van de werkloosheid, hoge inflatie als gevolg van de devaluatie en verhoogde tarieven van de nutsvoorzieningen, groot financieringstekort in termen van BBP, zeer lage importdekking in maanden uitgedrukt. De resultaten zijn voor 2016 niet zo gunstig te noemen, waardoor de hele samenleving zeer bewust moet omgaan met de uitgaven. Er zullen prioriteiten gesteld moeten worden.

In zijn keynote speech concludeert professor Anthony Caram dat er geen makkelijke en snelle uitweg uit de bestaande situatie bestaat. Daarvoor zijn grote inspanningen van de private en publieke sectoren nodig. Dan nog zal het enkele jaren duren alvorens de economie weer in balans komt, gelet op de ernst van de huidige scheefstand. Op termijn kunnen productie- en productiviteitsverhogingen, alsook een verantwoorde herverdeling van de inkomens- en vermogensverdeling soelaas brengen. De econoom Stanley Raghoebarsing concludeert dat de economische problemen complex zijn en dat de gevolgen dit jaar door iedereen hard gevoeld zullen worden. Maar ze zijn oplosbaar. De meest belangrijke eerste stap is herstel van vertrouwen. Dat komt niet vanzelf. Daar is leiderschap voor nodig dat leidt, met een visie op de toekomst, toeziet op zorgvuldige voorbereiding en vlotte uitvoering van beleid, zuinig omgaat met geld, en het goede voorbeeld geeft in deze magere jaren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May