Moestadja ontevreden over beleid stichtingen
11 Jan 2016, 18:28
foto
Minister Soewarto Moestadja (rechts) tijdens een werkbezoek aan SAO. Links de directeur van de SAO, Radjes Himradj en de voorzitter van de raad van toezicht, Claudette Hiwat. (Foto: Arbeid)


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid is ontevreden over de prestaties van
de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE) en de Suriname HospitalityTourismand Training Centre (SHTTC). Het beleid moet drastisch worden omgebogen om beoogde resultaten te halen.


"De ondermaatse output van de stichtingen die vallen onder het ministerie van Arbeid is niet in verhouding met de jaarlijkse verleende subsidies aan deze parastatalen," zegt het ministerie in een persbericht. De minister is genoodzaakt om het subsidiebeleid naar zijn stichtingen te herzien. Hij heeft tijdens een werkbezoek vrijdag zonder omhaal zijn ontevredenheid uitgesproken over de mate van verwezenlijking van haar doelstelling. Tevens heeft hij een voorbeschouwing gegeven op dingen die qua management te gebeuren staan bij de SAO.

De SAO beoogt het terugdringen van werkloosheid door o.a. vroegtijdige schoolverlaters competentiegericht kneepjes van een job te leren. Echter, de trainingsactiviteiten van de SAO hebben de afgelopen drie decennia, en zeker de afgelopen regeerperiode, niet het gewenste effect gehad voor de specifieke doelgroep op de arbeidsmarkt. Dit terwijl de stichting steen en been klaagt over ontoereikende subsidie. De povere kwaliteit van de output zegt volgens de minister zeker iets over het gevoerde management bij de SAO. Zo houdt het management zich niet aan de statuten over de begroting en verantwoording. De jaarlijkse ingediende begrotingen zijn ook niet gebaseerd op een begrotingssystematiek waaruit te lezen valt wat de stichting concreet wil bereiken in een bepaalde periode, wat daarvoor gedaan zal worden en wat het gaat kosten.

Reorganisatie
Moestadja heeft de SAO opgeroepen zich nader te oriënteren op haar beleidsvisie. Deze heroriëntatie is noodzakelijk omdat de regering een nieuwe ontwikkelingskoers heeft ingezet, namelijk het streven naar een welzijnssamenleving die gebaseerd moet zijn op menswaardig werk voor iedereen in een groene economie. De trainingsactiviteiten moeten hierop afgestemd zijn, met het in acht nemen van de nieuwe Sustainable Development Goals 2030 en de uitdagingen van klimaatsverandering op de beroepsbevolking. De aangepaste visie moet zich hierna vertalen naar een jaarplan en een adequate begroting. Tegen deze achtergrond zal de begroting van 2017 kritisch worden getoetst op doelmatigheid en rechtmatigheid. Het ministerie verwacht daarom al aan het eind van het eerste kwartaal, de begroting van 2017 in concept te mogen ontvangen. Hierdoor zal er voldoende tijd overblijven om deze intern te bediscussiëren. Het ministerie wil naar een monitoringssysteem waarbij periodiek gemeld moet worden hoe het staat met de voortgang van de beleidsactiviteiten en de besteding van de financiële middelen.

De directieven Moestadja naar de SAO gelden ook voor de andere stichtingen die ressorteren onder het ministerie. Eerder heeft Moestadja bij een werkbezoek aan SPWE ook zijn ontevredenheid uitgesproken over het mismanagement dat haast identiek is aan dat van de SAO. Het gevoerde management van de stichtingen dat tot nu toe is gevoerd, is volgens de minister mede de verantwoordelijkheid van de raden van toezicht die moesten toezien op goed en behoorlijk bestuur. Hij kondigde aan dat de raden van toezicht opnieuw zullen worden bemenst en daarbij is niet uitgesloten dat de samenstelling zal worden gewijzigd, meldt de voorlichting van Arbeid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May