Muzieklegende David Bowie overleden
11 Jan 2016, 08:51
foto
David Bowie zijn laatste live-optreden was in 2006. (Foto: Reuters)


Zanger David Bowie is niet meer. Hij is overleden aan kanker. Bowie is 69 jaar geworden. Zijn zoon, regisseur Duncan Jones, heeft het nieuws van zijn overlijden bevestigd.

"David Bowie is vandaag vredig gestorven omringd door zijn familie na een moedige strijd van 18 maanden tegen kanker," zei hij. Hij heeft gevraagd om privacy voor zijn familie.

Wereldwijd wordt hulde gebracht aan Bowie die geldt als een van de meest invloedrijke muzikanten van zijn tijd. Onder de hits van Bowie zijn Let's Dance, Space Oddity, Starman, Modern Love, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel en Live on Mars. Hij was ook bekend voor het creëren van zijn flamboyante alter ego Ziggy Stardust.

De zanger heeft afgelopen vrijdag, op zijn jaardag, nog zijn nieuwste album Blackstar vrijgegeven. Het album, dat zeven nummers bevat, is goed ontvangen door critici. Bowie’s zoon twitterde: “Ik vind het erg jammer en triest om te zeggen dat het waar is. Ik zal voor een tijdje niet beschikbaar zijn. Liefde voor iedereen…”

Bowie's oude vriend en producer Tony Visconti zegt dat Blackstar het afscheidscadeau van de zanger is aan de wereld. Hij schrijft: “Hij deed altijd wat hij wilde doen. En hij wilde dit doen op zijn eigen manier en hij wilde het doen op de beste manier.” Hij voegt eraan toe: Zijn dood was niet anders dan zijn leven, een kunstwerk. Hij maakte Blackstar voor ons, zijn afscheidscadeau. "Ik wist al een jaar dat dit de manier was waarop het zou zijn. Ik was echter niet voorbereid. Hij was een bijzondere man, vol van liefde en het leven. Hij zal altijd bij ons zijn."

Brian Eno, die samen met Bowie heeft gewerkt aan de zijn albums Low en Heroes, zegt: "Woorden kunnen het niet uitdrukken ... rust in vrede David Bowie". Madonna zegt dat ze “verwoest” is en dat Bowie haar leven heeft veranderd. Ze twitterde: “Talentvol, uniek, genius, game changer. Een man die naar de aarde viel. Moge uw geest voor altijd voortleven...” Voor rapper Kanye West was Bowie een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. “Zo onverschrokken, zo creatief, hij gaf ons magie voor een mensenleven.”

David Bowie was de Picasso van de pop. Hij was een innovatieve, visionaire, rusteloze kunstenaar: de ultieme steeds veranderende postmodernist. Samen met de Beatles, Stones en Elvis Presley, heeft Bowie gedefinieerd wat popmuziek zou kunnen en moeten zijn. Hij bracht de kunst in de popmuziek. Hij maakte een vloeiend geheel van zijn muziek en optredens met de avant-garde ideeën van Merce Cunningham, John Cage en Andy Warhol.

In 1972 gaf hij pop een nieuwe richting met de introductie van zijn alter ego Ziggy Stardust. Glam rock was het uitgangspunt, maar Ziggy was veel meer dan een-eyeliner dragend buitenbeentje. Hij een echt theatraal personage dat in een keer alles bij elkaar harkte gesteund door een pre-oorlogse Europees theater en anticiperend op de tweeslachtigheid van de jaren 1980 en de de huidige discussies rond transgender.

Bowie werd op 8 januari 1947 geboren als David Jones in Brixton, Zuid-Londen. Hij veranderde zijn naam in 1966 nadat The Monkees 'Davy Jones het sterrendom had bereikt. Hij heeft een carrière van zes decennia achter de rug. Bowie was in verschillende bands voordat hij zich met Mercury Records verbond. Onder Mercury Records kwam zijn album Space Oddity in 1969 uit, waarbij de titeltrack zijn eerste Britse nummer één werd. Zijn doorbraak kwam in 1972 met The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May