President Guyana ín spoedzitting over zelfmoordpreventie
09 Jan 2016, 22:49
foto
President David Granger van Guyana. (Foto: Jamaica Observer)


President David Granger van buurland Guyana zal een nationaal programma uitvoeren in een poging om het hoge percentage zelfmoorden in het land aan te pakken. Hij heeft dat aangekondigd in een spoedvergadering die is gehouden na het jongste zelfmoordgeval.

“Als president van Guyana ben ik bezorgd dat het land een hoger zelfmoordpercentage heeft dan andere landen. Het is niet dat er een gemiddelde is in de wereld en wij gemiddeld liggen. We scoren boven het gemiddelde en dat is verontrustend,” zegt Granger. Tijdens de bijeenkomst is het staatshoofd ook op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen van de uitvoering van Guyana’s Nationale Zelfmoordpreventie strategie. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat beleid vorig jaar september ingevoerd met het oog op de verantwoordelijkheid van de regering op het voortdurend probleem.

Het resultaat van de bijeenkomst is een plan van aanpak, waarin niet-gouvernementele organisaties (ngo's), religieuze organisaties en andere maatschappelijke organisaties zullen samenwerken met de regering aan een gecentraliseerde aanpak van de preventie van zelfmoord. De president heeft er bij ouders, verzorgers, leerkrachten en kerkleiders op aangedrongen gevoeliger te zijn en de emotionele zaken die invloed hebben op jonge mensen te begrijpen.

“De kerk moet voorzichtiger zijn, thuis moet voorzichtiger zijn en leeftijdsgenoten moeten voorzichtiger zijn. Het is een delicate periode, maar de Staat kan de volledige last van begeleiding niet dragen, thuis is waar deze zaken moeten worden opgelost." Granger bevestigt dat zijn regering van plan is om al het mogelijke te doen om dit probleem terug te dringen. Veel slachtoffers van dit probleem zijn immers de jongeren in wiens handen de toekomst van het land ligt.

Hij voegt toe dat de omstandigheden en voorwaarden waaronder mensen leven moeten worden onderzocht om de onderliggende factoren die verantwoordelijk zijn voor het hoge aantal zelfmoorden te begrijpen. De World Health Organisation zegt dat het aantal zelfmoorden in Guyana vier keer het wereldwijde gemiddelde is. Guyana laat zelfs Noord-Korea, Zuid-Korea en Sri Lanka achter zich.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May