Mexicaanse drugsbaron Guzman terug in de gevangenis
09 Jan 2016, 15:17
foto
Speciale eenheden begeleiden Joaquin Guzman na zijn arrestatie op 8 januari. (Foto's: Reuters)


Mexico heeft 's werelds top drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman opnieuw gevangen genomen. Guzman zit weer in dezelfde gevangenis waar hij zes maanden geleden uit ontsnapte.

Het hoofd van het machtige Sinaloa kartel is gevangen in een auto. Hij had een smerige vest na de vlucht door tunnels en afvoerleidingen. Hij ontvluchtte een overval op een beveiligde woning in de stad Los Mochis, in de noordwestelijke staat Sinaloa.

"Missie volbracht: We hebben hem," twitterde president Enrique Pena."Ik wil alle Mexicanen informeren dat Joaquin Guzman Loera is gearresteerd." Voor Pena Nieto is de vangst van de drugshandelaar een broodnodige overwinning na zijn presidentschap die werd aangetast door graft en schandalen van mensenrechten. Daarbovenop kwam de schande van de ontsnapping van Guzman in juli uit de zwaarbewapende Altipano gevangenis. ‘El Chapo’ is al twee keer ontsnapt uit Mexicaanse gevangenissen.

Het opnieuw insluiten van Guzman is ook goed voor de relatie tussen Mexico en de Verenigde Staten. Washington die om uitlevering van de drugsbaron heeft gevraagd, had zijn bedenkingen over het schijnbaar gemak waarmee Guzman de Mexicaanse autoriteiten het nakijken gaf. ‘El Chapo’ wordt nu geconfronteerd met mogelijke uitlevering aan de VS om daar berecht te worden. Dat proces kan maanden duren, hoewel de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio een van degenen was die er bij Washington op aan heeft gedrongen om meteen werk te maken van de uitlevering.

Guzman is een keer opgenomen op de Forbes-lijst van miljardairs. Hij leidde een kartel, dat miljarden dollars aan cocaïne, heroïne, marihuana en methamfetamine heeft gesmokkeld naar de VS. Met andere Mexicaanse bendes heeft het Sinaloa-kartel zware oorlogen gevoerd om zijn belangen veilig te stellen.

Mexicaanse mariniers hebben Guzman vrijdag wederom gearresteerd na een inval in zijn beveiligde woning. Bij die inval zijn vijf van zijn handlangers gedood en zes anderen gearresteerd. De manschappen hebben de drugsbaron opgejaagd door het riool van de noordelijke stad en hebben hem uiteindelijk gepakt na een achtervolging in de buitenwijken. Guzman is nadien overgevlogen naar Mexico-stad en later overgebracht in een marine helikopter die hem heeft teruggebracht naar de Altiplano.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May