S en J wil denksport bereikbaar maken in buurten
08 Jan 2016, 08:24
foto
Minister Faizal Abdoelgafoer met, onder andere, afgevaardigden van de schaakbond en de dambond. (Foto: S en J)


Het ministerie van Sport en Jeugdzaken (S en J) zal een faciliterend en coördinerend beleid voeren, waarin alle takken van sport zijn meegenomen. Minister Faizal Abdoelgafoer wil, onder meer, de denksport bereikbaar maken voor jongeren uit verschillende buurten. Abdoelgafoer en afgevaardigden van de schaak- en dambond hebben hierover gesproken bij een kennismakingsbezoek gisteren aan de minister.

Abdoelgafoer meent dat sport jongeren op lange termijn op een goed spoor zal krijgen en blijven houden. Samen met de bonden zal nagegaan worden hoe meer kader beschikbaar gemaakt kan worden om opkomende schakers en dammers op te leiden. Het opzetten van een “denksportcentrum” behoort ook tot de plannen.

De schaakbond bestaat uit ongeveer zeven formele en drie aspirant lidverenigingen, die samen 400 schakers huisvesten. De bond heeft een stappenplan uitgezet waarin een schaker, volgens het Olympisch model, 10.000 trainingsuren moet hebben genoten om tot een van de beste schakers te horen. Met dit opleidingsmodel moeten er binnen drie jaar 6000 schakers zijn opgeleid.

Bij de dambond zijn negen damverenigingen aangesloten. Doordat er weinig continuïteit is en de damsport meestal door de grassroots word beoefend, gaat men er niet gemakkelijk toe over om zich aan te sluiten bij een bestaande vereniging of een vereniging op te richten, meldt de voorlichting van S en J. Van het ministerie wordt in de komende tijd faciliterende hulp gevraagd om de Panam games binnen te halen voor deze tak van sport.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May