Machtsstrijd oppositie en coalitie Venezuela losgebarsten
06 Jan 2016, 00:42
foto
Henry Ramos Allup, voorzitter van de Venezolaanse Nationale Assemblee. (Foto: Lapatilla.com)


In Venezuela is de machtsstrijd behoorlijk losgebarsten met de oppositionele Henry Ramos Allup als voorzitter van de Nationale Assemblee. Hij is dinsdag, de eerste zittingsdag van het parlement, gekozen. De regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) van Nicolás Maduro, heeft na zestien jaar de meerderheid in de volksvertegenwoordiging verloren.

Als het aan Ramos Allup ligt kan Maduro in een half jaar inpakken. Hij voorspelt dat binnen zes maanden de regering zal vallen. De oppositie vindt dat het mooi is geweest en heeft als doel gesteld om de regeermacht zo snel mogelijk over te nemen. Ramos Allup wees na zijn verkiezing op de enorme economische chaos in het land, waarbij er een tekort is aan de eerste levensbehoeften. De PSUV had er moeite mee dat de parlementsvoorzitter een toespraak hield. Volgens de socialisten behoort dit niet tot politieke conventie. Oppositie en coalitie riepen hatelijkheden naar elkaar toe. De regering werd beschuldigd van corruptie.

Maduro is niet van plan het bestuur van het land uit handen te geven. Een dag voor de installatie van het nieuwe parlement, op basis van de verkiezingen van december, heeft hij besloten dat voortaan de president van de Centrale Bank door de regering wordt benoemd. Tot dan toe was deze bevoegdheid toegekend aan het parlement.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May