Belangstelling voor Bigi Broki Waka blijft groeien
03 Jan 2016, 20:13
foto
Deelnemers Bigi Broki Waka beginnen met het opklimmen van de brug vanuit Meerzorg. (Foto's: René Gompers)


“We zijn er bijna maar nog niet helemaal,” zingt een groepje vrouwen enthousiast bij de afdaling van de ‘Bosjebrug’. “Het klimmen was moeilijk, ik vroeg mij al af waar we aan begonnen waren, maar we halen het zeker wel,” garandeert Lea Pinas. Vanmorgen hebben wederom duizenden meegedaan aan de dertiende editie van de Bigi Broki Waka.

“It's just a bridge, get over it,” luidt het thema dit jaar. “Dat hebben we gedaan om de mensen te stimuleren,” licht Hans Girjasing, voorzitter van stichting Bigi Broki Waka, toe. “Kom op jongens, doe aan sport, begin bij de brug.” Er hebben 5500 lopers meegedaan. “Dat is onze limiet en ook wat de politie aankan,” deelt Girasing mee. “We hebben wederom heel wat mensen moeten weigeren, zo een vierhonderd dit jaar.” Op een gegeven moment werd de mensenzee op de brug in tweeën gespleten toen een ambulance in allerijl richting Paramaribo ging. “Dat heeft niets te maken met het evenement,” deelt Girasing mee. “Er werd een hoogzwangere vrouw uit Commewijne vervoerd.”

Edgar Ritfeld doet haast elk jaar mee. Voor hem is het ‘slechts een wandeling’ geworden, vertelt hij. “Mi gwent’ a san k’ba. Voor sommigen is het klimgedeelte zwaar maar mijn conditie is goed” lacht hij. Ook voor Dietrich Dendoe, die voor het eerst meedoet, is er niets uitdagends aan de massaloop over de brug. “Ik had meer verwacht,” zegt hij. “Ik doe volgend jaar zeker weer mee maar dan met de 10 km snelloop,” kondigt hij serieus aan. Voor Rosly Jong die ook voor het eerst op de brug wandelt, is het een spannende ervaring. “Mijn gympies zijn kapot gegaan. Gelukkig had ik slippers bij mij dus loop ik daarop,” vertelt ze terwijl ze flink stapt. “Maar dit is leuk, echt de moeite waard.”

De kinderen schijnen geen moeite te hebben met de ‘waka’. Al gauw laten ze hun ‘sfeermakers’ achter zich. Tom en Jerry (mascottes) en een clown moeten met lede ogen toezien hoe ‘het volk van morgen’ moeiteloos de brug op en af gaat. “We hebben de ‘bosjebrug’ bedwongen,” roepen Lea en Fiona Pinas terwijl ze de voet van de brug naderen. Girjasing is tevreden met het verloop van de dag. “De Bigi Broki Waka is niet meer van ons,” merkt hij op. “Het is van het volk geworden. De mensen, veelal buitenlanders, melden zich in juli al aan. We moeten dit blijven doen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May