Saamhorigheid
03 Jan 2016, 16:21
foto
Jane en Carl Breeveld tijdens de Bigi Broki Waka zondag.


Bigi Broki Waka is een activiteit waarin je op bijzondere wijze saamhorigheid ervaart. Surinamers uit alle lagen van de bevolking, een klein deel buitenlanders, junioren, senioren, mannen, vrouwen; in één keer het gevoel dat je bij elkaar hoort. Dat gemeenschappelijk gevoel op die eerste zondag in januari wordt ontwikkeld vanwege de haast identieke processen die worden ingezet. Allemaal heel vroeg op met hetzelfde doel, allemaal naar dezelfde locatie, bijna allemaal overgezet door bussen, allemaal hetzelfde flesje water, allemaal, lopend of rennend over dezelfde Wijdenbosch brug en allemaal genietend van het mooie uitzicht op het hoogste punt. Aan het einde opnieuw hetzelfde certificaat en de popsicle.

Mooie ervaring! Proficiat aan de organisatie die dit reeds vele jaren aaneengesloten doet. Ik heb al enkele keren meegedaan, maar dit jaar was mijn vrouw erbij. Ook zij bereikte de eindstreep. De organisatie heeft er weer alles aan gedaan om deze grote waka succesvol te doen zijn. Een mooie bijkomstigheid is dat je veel bekenden in een keer ontmoet. Je kunt dan gelijk elkaar een gezegend nieuwjaar toewensen. Iedereen in de beste stemming. Leuk is ook ouders te zien die een babywagen voor zich uit duwen. Kennelijk willen ze dat de baby zich al vroeg een healthy lifestyle eigen maakt. En dan die dierenliefhebbers die hun twee chiwawa hondjes niet thuis konden laten en gekleed in een aangepast Bigi Broki Waka shirt lieten meelopen. Het is duidelijk dat bewegen hier zeer centraal staat. Of je nu aan de wandel/trimloop meedoet of aan de 5 of 10 kilometer snelloop.

Bijzonder is bij de laatste groep een groeiend aantal betrekkelijk jonge deelnemers. Het aanvuren met gejuich en applaus van deze hardlopers door wandel- en trimlopers die aan het begin van hun route stonden opgesteld, geeft goed weer hoe betrokken de deelnemers zijn. Sommige van de hardlopers hebben natuurlijk hun persoonlijk fans, die hun naam luidop scandeerden. Nu vraag ik me af of dat bedoeld was om de ander aan te vuren, of de hardlopers erop te attenderen:”A no yu wan e lon, mi de tu yere”. De gwenti fu taki ‘sma tori’ was ook ruimschoots aanwezig. Want de nog niet vertrokken lopers hadden alle ruimte om buurman of buurvrouw uit te leggen wie deze of gene was die hollend langs kwam. Zo kon ik het niet laten om mijn vrouw en vrienden, met wie we samen meededen, te wijzen op Rudie Braam, de ex-directeur van het ministerie van Financiën die met zijn 81 jaar aan de 5 km snelloop meedeed. Geweldig!

Volkomen terecht dat hij als oudste deelnemer en nog steeds frequente loper van de organisatie een gouden medaille ontving. Hulde aan mr. Braam! Een massa van zesduizend mensen heeft opnieuw getoond samen hetzelfde doel na te kunnen streven. Mag deze daad aanstekelijk werken op heel Suriname. We zullen als natie slechts in eensgezindheid en met inzet van positieve waarden en normen, de duurzame ontwikkeling met welvaart en welzijn voor eenieder realiseren.

Carl Breeveld
03 januari 2016
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May