De voornemens van de regering voor 2016
03 Jan 2016, 02:43
foto


Als de president van de Republiek Suriname, dhr. Desiré Bouterse toegeeft, dat hij de sfeer van onzekerheid onder de bevolking begrijpt; vooral na de genomen drastische maatregelen, dan hopen wij dat de ondersteuningsmaatregelen, die hij belooft, goed zullen worden aangepakt!
De AOV-gelden en financiële bijstand moeten op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting opgenomen worden; zodat de maandelijkse uitkeringen gegarandeerd blijven. Het ministerie hoeft dan niet maandelijks autorisatie aan te vragen bij Financiën.

De minister van Sozavo (Mw. Joan Dogojo) heeft trouwens toegezegd om de AOV-gelden maandelijks te laten uitbetalen i.p.v. drie-maandelijks. Het sociaal vangnet is wel een goed plan, maar indien er sprake is van het verstrekken van levensmiddelen (vooral in het binnenland), dan ben ik huiverig voor een goed verloop en afhandeling daarvan.

Als oud ambtenaar/Inspecteur van Sozavo heb ik mogen ervaren, dat in het verleden ook getracht is het volk te ondersteunen middels een sociaal vangnet. Helaas is dit project geen succes geworden; er is veel misgegaan tijdens het transport, de distributie en verstrekking van hulpgoederen!
Een advies aan de dienstverlenende instanties: in het kader van sociale bescherming, is het toekennen van een financiële ondersteuning goedkoper en efficiënter dan de hele opzet, organisatie- en distributie van het sociaalvangnet in natura.

Hopelijk zal de regering het leed van de bevolking enigszins proberen te verzachten door de aangekondigde maatregelen in daden om te zetten. Wat de uitgavenbeperking betreft, dient men in vele opzichten drastisch op te treden.

Vele ambtenaren maken gebruik/misbruik van dienstauto’s, die helemaal geen aanspraak erop maken. Door een intensieve controle kan veel worden bespaard op onderhoud, benzine etc. Als ex-stafambtenaar van Openbare Werken heb ik ook veel kunnen meemaken, hetgeen niet door de beugel kon!

Indien er goedkope financiering voor de woningbouw verstrekt wordt, zullen de sociaal zwakkeren ook over hun eigen woning kunnen beschikken. Ook zelfbouwprojecten en het verstrekken van bouwkavels zouden een oplossing betekenen.

Venezuela heeft toegezegd om te helpen met sociale woningbouwprojecten; dit resultaat is bereikt tijdens een bliksembezoek van een halve dag van president Nicolas Maduro aan Suriname.

De exportbevordering, importbeperking en goede besteding van onze natuurlijke hulpbronnen, vis- en landbouwproducten moeten de gemeenschap zonder meer ten goede komen.
Suriname heeft goud verkocht aan Dubai, maar de eindbestemming was India, die veel goud opkoopt. Er zijn ook hout, artikelen van hout en houtskool geëxporteerd naar India.

Men is gauw geneigd om te kijken naar de mindere kanten van de overheid, terwijl een aantal ministers zich optimaal inzetten en heel goed werk verrichten.

Anno 2016 moet men zich bewust zijn van de offers die wij samen moeten brengen en laten we hopen, dat de resultaten die de regering voor ogen heeft, van de grond komen in het belang van de gehele samenleving!

Roy Harpal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May