Uiterlijk 17 januari presidentsverkiezingen Haïti
02 Jan 2016, 10:11
foto
President Michel Martelly.


De beslissende ronde van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen worden op 17 januari gehouden. President Michel Martelly zegt dat het volk dan zijn opvolger zal kiezen.

De tweede ronde van de verkiezingen zou afhankelijk vorige week plaatsvinden, maar is uitgesteld nadat oppositie facties zich beklaagden over vermeende fraude tijdens de eerste ronde in oktober. Een speciale commissie was gevraagd om het verkiezingsproces te onderzoeken. Er waren wijdverspreide straatprotesten om de resultaten van de eerste ronde. Martelly is grondwettelijk uitgesloten om zich herkiesbaar te stellen.

In een toespraak op de Onafhankelijkheidsdag van Haïti, heeft Martelly het volk opgeroepen de regels van het spel te respecteren en naar de stembus te gaan. Hij zegt dat de Voorlopige Kiesraad van Haïti hem had gewaarschuwd om het grondwettelijk mandaat van de inauguratie van een nieuwe president op 7 februari te voldoen. Dus moet de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen op zijn laatst op 17 januari worden gehouden.

Bananenexporteur Jovenel Moise neemt het dan op tegen Jude Celestin, het hoofd van een voormalig overheidsbouwbedrijf. Celestin is op de tweede plaats geëindigd in de eerste ronde. Moise heeft weinig politieke ervaring, maar geniet de steun van president Martelly. Celestin heeft zich voor de tweede keer kandidaat gesteld voor de hoogste functie in het land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May