Somohardjo: Minderheid wil bepalen voor partij
30 Dec 2015, 02:44
foto
De leiding van Pertjajah Luhur tijdens een persconferentie dinsdag. Derde van links, partijleider Paul Somohardjo. (Foto: Raoul Lith)


De rechter zal in de ochtend vonnis uitspreken over het kort geding dat de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) aanhangig heeft gemaakt tegen de leiding van Pertjajah Luhur. Partijvoorzitter Paul Somohardjo vindt dat als Raymond Sapoen, Diepakkoemar Chitan en hun ondersteuners winnen, de partij overgeleverd is aan de macht van de minderheid. Advocaat Nailah van Dijk heeft namens Sapoen en Chitan aangegeven bij de rechter dat er weer diverse fouten zijn gemaakt bij de partijraadsvergadering van 20 december. Daar zijn haar cliënten ontheven als hoofdbestuursleden, terwijl zij niet op de correcte wijze zijn uitgenodigd.

Sapoen en Chitan hebben de rechter gevraagd om de leiding van de PL te verbieden stappen te ondernemen die hen verhinderen om hun politieke werk te doen. Er is een dwangsom van SRD 5 miljoen per dag gevraagd aan de rechter bij overtreding van het vonnis. Ook willen ze via de rechter de partij verbieden om hen te royeren, totdat in een bodemprocedure een besluit is genomen.

Somohardjo vroeg zich dinsdag tijdens een persconferentie af hoe tien of vijftien mensen kunnen beslissen voor een hele partij? "We willen geen dictatuur van de minderheid. We werken niet met rancune, maar met overtuiging. We bedreigen en intimideren niemand om op de partijraadsvergadering te komen en te stemmen zoals ze gestemd hebben,” antwoordde Somohardjo op vragen van journalisten.

Zoeken kleine foutjes
Somohardjo zegt dat op de partijraadsvergadering 100 van de 101 stemgerechtigde kernen akkoord zijn gegaan met het terugroepen van de Assembleeleden Sapoen en Chitan. Volgens de PL-voorzitter kan het niet zo zijn, dat een partij kandidaten voordraagt, die een andere richting opgaan vanwege omkoping zonder dat daartegen maatregelen kunnen worden getroffen. “Anders kan elke kapitalist bezit nemen van Suriname. Daarom moeten we extra oppassen. We gaan tot het bittere eind strijden,” stelde Somohardjo.

Somohardjo meent dat de advocaat van de HVB-leden zoekt naar kleine administratieve fouten. Zo zou de registratie niet juist zijn geweest en wil de advocaat de notulen van de kernvergaderingen zien. Somohardjo verzekerde dat die notulen er zijn, alsook die van de vergadering van 28 oktober, waarop de partijraadsvergadering is aangevraagd. De kernen hebben vergaderd en hebben zich met geloofsbrieven en ID-kaart aangemeld op de partijraadsvergadering van 20 december. De HVB-leden stellen dat niet statutair gehandeld is, omdat zij niet uitgenodigd zijn voor de hoofdbestuursvergadering waarop het besluit is genomen om een partijraadsvergadering aan te vragen. Somohardjo vindt dit argument niet valide omdat de meerderheid van het hoofdbestuur deze vergadering heeft aangevraagd. Bovendien is het de HVB-leden bekend dat elke week hoofdbestuursvergaderingen worden gehouden, maar hebben zij daar vanaf 14 juli niet meer aan deelgenomen. Somohardjo blijft erbij dat de HVB-leden waren uitgenodigd voor de partijraadsvergadering. Dit wordt betwist door de advocaat van Sapoen en Chitan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May