Wnd pg: Veiligheid woonbuurten anders aanpakken
29 Dec 2015, 13:33
foto
Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. (Foto: René Gompers)


De veiligheid in woonbuurten moet op een andere manier worden aangepakt. De cijfers geven aan dat het onveiliger wordt in buurten. Om het tij te keren moeten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) met nieuwe initiatieven komen en meer doen dan alleen de wantoestanden de kop indrukken.

Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday vindt dat er meer moet worden geïnvesteerd in preventief optreden. De politie moet ook serieuzer de virtuele criminaliteit onder handen nemen. Hij heeft dat maandag gezegd tijdens de oudejaarsviering van de politie.

Bepaalde ondernemingen in woonbuurten waarvoor er wel vergunningen zijn verleend, zijn verworden tot criminele haarden of werken criminaliteit in de hand merkt de OM-topper op. Het preventief optreden zal daarom samen met lokale autoriteiten moeten gebeuren. Baidjnath Panday geeft aan dat vroeg in het nieuwe jaar zal worden gewerkt aan het opzetten van een ‘driehoeksoverleg voor Suriname.’ Hierin zullen zitten het OM, de politie en districtscommissarissen of leden van het districtsbestuur.

“Het heeft vaak te maken met concentraties in woongebieden waarbij een vergunningverlening aanleiding geeft om drinkgelagen op te zetten tot in de late uren, iedereen erbij te krijgen die onrust veroorzaakt en zo de basis legt voor de kleine criminaliteit die groter wordt,” haalt de waarnemend pg aan. “Denk ook aan die locaties, waarbij ze met een vergunning in de hand zogenaamd een hotel of een motel zijn, maar veel meer dan dat aanbieden. In feite wordt het daar een concentratie van ongure gasten die uw en mijn woonveiligheid ondermijnen.”

Baidjnath Panday wil ook dat 'cybercrime' serieuzer wordt aangepakt. “Er zijn vele technische middelen in de vorm van internet die ook door de kwaaie jongens worden gebruikt,” merkt hij op. “We gaan moeten investeren in techniek en kunde. We moeten proberen om de criminaliteit niet ver achter te lopen en als het kan voor te zijn. Er is veel werk aan de winkel.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May