Minister Van Dijk-Silos erelid van Surinaamse Politiebond
29 Dec 2015, 08:46
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos erelid van de Surinaamse Politiebond. (Foto: René Gompers)


Minister van Justitie & Politie (JusPol), Jennifer Van Dijk-Silos, is op de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname, erelid van de Surinaamse Politiebond geworden. Het bijzondere lidmaatschap is haar aangeboden, omdat zij er werk van gaat maken dat de politie en het leger uit het fisosysteem gehaald worden en een aparte bezoldiging krijgen. De benoeming is namens het bondsbestuur gedaan door voorzitter Robby Ramjiawan.

KPS is al geruime tijd bezig om de overheid zover te krijgen de bezoldigingen te herzien. Voormalig korpschef Humphrey Tjin Liep Shie heeft dit zelfs al aan de president voorgelegd deelt Ramjiawan mee. Maar er is niets mee gedaan. “Wij hebben naar uw toespraak geluisterd,” richt Ramjiawan zich tot Van Dijk-Silos. “U haalde aan dat de constitutionele groepen als het leger en de politie niet passen in de Fiso. Toen we dit hoorden, dat u, zonder dat de vakbond een beroep op u heeft gedaan, enigszins in die richting denkt, hebben wij gelijk als bestuur het besluit genomen om u het erelidmaatschap van de bond te geven. U hebt getoond dat u het belang van de leden in de gaten houdt.”

Erelid Van Dijk-Silos gaat zich persoonlijk inzetten om de bezoldigingen en andere zaken juridisch in orde te krijgen. “Het KPS is het best georganiseerde korps van Juspol, maar toch ben ik ontevreden,” merkt Silos op. “Omdat ik heb ontdekt dat jullie grondwettelijke recht met de voeten vertrapt geworden is. Ook uw salariëring moest bij wet geregeld zijn. Als ik het alleen voor het zeggen had was het volgende week in orde.” Van Dijk-Silos kondigt aan dat zij met de bond en het korps een wetsvoorstel zal maken. “Ik hoop dat de politiek meewerkt, dat het snel op de agenda van De Nationale Assemblee komt zodat jullie, speciale ambtenaren met een speciale taak, eindelijk op de grondwettelijke manier behandeld worden.”

Ramjiawan hoopt dat er gauw verbeterde lonen komen voor politiemensen. “Ik ben 38 jaren in dienst en verdien als hoofdinspecteur SRD 4100,” haalt Ramjiawan aan. “Dat betekent dat een inspecteur voor omgerekend 800 euro's per maand moet werken. De leden steunen zwaar op overuren, ze zijn verplicht het te doen om zich staande te houden. Als ze dat niet doen gaan ze niet uitkomen. Maar dat is ook niet gezond,” voegt hij eraan toe. “Maar uiteindelijk kan gezegd worden dat over de ruggen van politieambtenaren, de overheid veiligheid garandeert aan de gemeenschap.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May