Pengel: Controle verkoop medicamenten komend jaar
27 Dec 2015, 09:37
foto


Voor het eerste kwartaal van het komende jaar heeft minister Patrick Pengel (Volksgezondheid) als prioriteit gesteld om verkoop van medicamenten in supermarkten, de markt en drogisterijen, te controleren. Dit zal geschieden na een voorbereiding van de afdeling Economische Delicten van Handel en Industrie en de districtscommissarissen. Er zijn ook medicijnen in de handel die van smokkel afkomstig is. "ook vervallen en illegale medicijnen moeten uit de markt," stelt minister Pengel tegenover Starnieuws.

De bewindsman zegt dat ook de Vereniging van Apothekers in Suriname zal meehelpen met promoties om de consumenten te helpen beschermen. Pengel merkt op dat er wel geneesmiddelen gekocht mogen worden, maar wel bij bevoegde drugstores. Het gaat om onder andere hoestdrankjes en paracetamol.
Alle geneesmiddelen die door een arts voorgeschreven worden, zoals antibiotica of medicijnen met een strikte dosering, mogen niet rechtstreeks door een apotheker worden verstrekt. "En absoluut niet in een drogisterij, supermarkt of onder de markt," benadrukt de bewindsman. Hetzelfde geldt ook voor insuline. Mensen met diabetes kunnen liever de gereguleerde spullen komen. "Zo is men verzekerd van de werkzaamheid van producten. Indien er iets mee is kan het terug getraceerd worden naar een importeur, fabrikant of productie-batch. Als er een klacht is in een ander land, zullen producenten altijd een instructie sturen naar de afnemers en naar de farmaceutische inspectie, die dit weer communiceert met de artsen en apothekers. Bij illegale medicamenten wordt deze procedure niet gevolgd, dus lopen de gebruikers risico," benadrukt Pengel.

De farmaceutische inspectie en registratiecommissie moeten de producten screenen voor de import en daarna. Importeurs leveren volgens de minister haast van elke lading een sample die gecontroleerd wordt op kwaliteit. Indien een geneesmiddel wordt gekocht, zijn belangrijk: een duidelijke etikettering, taal, deugdelijke verpakking, bijsluiters en bevoegd personeel dat de consument advies kan geven. Medicijnen bevatten stoffen die weer schadelijke gevolgen kunnen hebben voor mensen die een allergie hebben. Bij een apotheek of een bevoegde drogist kunnen vragen gesteld worden en op de bijsluiter worden nagegaan welke stoffen zijn verwerkt in de medicijn. Dat kan niet in een supermarkt. Daarom wordt er in het eerste kwartaal van het komende jaar een grootscheepse actie gehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May