Bosbrand verstoort kerst in Australië
26 Dec 2015, 18:16
foto
Een felle bosbrand heeft kerst in de Australische provincie Victoria verstoord. (Beeld: BBC)


Terwijl landen in Zuid-Amerika kampen met extreme overstromingen, heeft Australië te maken met bosbranden. Een bosbrand die op kerstdag is uitgebroken heeft meer dan 100 woningen in de Australische staat Victoria vernietigd.
Functionarissen zeggen dat 98 huizen zijn verwoest in Wye River en 18 bij Separation Creek. Er zijn geen gewonden gerapporteerd. Honderden brandweerlieden leveren strijd tegen de brand langs de beroemde Great Ocean Road in het zuidwesten van Victoria. Het gebied is populair bij vakantiegangers. Koeler weer en regen hebben de dreiging sterk verminderd, maar een aantal dringende waarschuwingen blijven gehandhaafd.

Ongeveer 1.600 inwoners en toeristen uit de populaire toeristische plek van Lorne zijn vrijdag geëvacueerd uit vrees dat de wind van richting zou veranderen en het vuur zou duwen in de richting van de stad. Vandaag mochten de mensen terugkeren. Veel van hen moesten kerstnacht doorbrengen in haastig gearrangeerde schuilplaatsen. Sommige lokale bewoners die hun huizen hebben verloren moesten buiten slapen.

Meer dan 500 brandweerlieden, 60 tankers en 18 vliegtuigen zijn betrokken geweest bij het bestrijden van de vlammen. Ze hebben rond de klok gewerkt om het vuur onder controle te krijgen. Ofschoon de onmiddellijke dreiging is afgewend, heeft het vuur de potentie om de komende weken nog verder te branden.
Duizenden toeristen komen meestal na de kerstdagen voor een bezoek aan de kustplaatsen. Maar veel bewoners en vakantiegangers werden gedwongen te vluchten, waarbij festiviteiten werden verlaten toen de omvang van de dreiging duidelijk werd.

Iedereen die nog steeds van plan is om te reizen naar het gebied wordt gevraagd om noodhulp waarschuwingen te volgen en indien mogelijk de Great Ocean Road te vermijden. Het Falls Music and Arts Festival, dat jaarlijks wordt gehouden in de buurt van Lorne, kan door de branden geen voortgang meer hebben.

Het vuur begon met een blikseminslag op 19 december en werd aangewakkerd door de sterke wind en de intense hitte van de afgelopen dagen. Tot nu toe is er 2.200 hectare verbrand. Victoria is een van de meest vuurgevoelige regio's ter wereld. Veel bosbranden beginnen door blikseminslagen, terwijl anderen per ongeluk worden aangewakkerd door kampeerders of weggegooide sigaretten. Anderen zijn het werk van brandstichters. In 2009 kwamen meer dan 170 mensen om in Victoria bij de grootste bosbrandramp ooit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May