Minister Pengel: 24-uurs huisartsenpost ook nuttig
24 Dec 2015, 00:01
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vindt dat de 24-uurs spoedhuisartsenpost van St. Vincentius Ziekenhuis nog steeds van grote waarde kan zijn voor Paramaribo-noord. Hij betreurt het dat de leiding van het ziekenhuis het besluit heeft genomen om de Spoedeisende Hulp (SEH) te sluiten. Hij merkt op dat de overheid miljoenen heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit project.

Het ziekenhuis is niet in staat om zonder overheidsbijdrage de SEH te handhaven. Pengel merkt tegenover Starnieuws op dat de SEH van het ziekenhuis een zekere verlichting betekende voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ook al konden sommige gevallen niet in het St. Vincentius Ziekenhuis behandeld worden.

"Meteen na mijn aantreden werd ik geconfronteerd met een betalingsproblematiek van het ziekenhuis aan de specialisten. Dit heeft na eerdere dreiging tot staking, zelfs een keer geleid tot stopzetten van de dienstverlening door specialisten omdat de toegezegde overheidssubsidie, die al op de rekening was van het RKZ, niet op tijd op de rekening van de specialisten overgemaakt was. Voor de rest van het jaar is de regering haar verplichtingen nagekomen en zou de directie intern zoeken naar een andere oplossing om de SEH draaiende te houden," legt de minister uit.

Hij merkt op dat geen enkel andere SEH overheidssubsidie ontvangt. Gezien de specialistische expertise die noodzakelijk is samen met verplichte diagnostische ondersteunende diensten zoals laboratorium en röntgen, gaat een 24-uurs SEH gepaard met hoge kosten. Het is niet reëel te verwachten om met de inkomsten van de verzekeringen en het drempeltarief, 'break-even' te draaien.

Drie scenario's
Een maand geleden zijn drie scenario's aan de minister voorgehouden waarvan twee overheidsbijdrage vereisten en het derde scenario sluiten van de SEH inhield. Blijkbaar is de directie er financieel niet uitgekomen met de specialisten om wachtdiensten te draaien tegen een lagere vergoeding, concludeert de bewindsman.

Nu is besloten om er een spoedhuisartsen post van te maken voor de zogenaamde acute huisarts gevallen die niet perse in een SEH behandeld hoeven te worden. Dit principe werd reeds eerder in het ziekenhuis toegepast door een aantal huisartsen. Pengel merkt op dat veel personen die door huisartsen behandeld kunnen worden, terechtkomen bij de SEH van AZP, vooral wanneer de reguliere huisartsen gesloten zijn. Dit zorgt voor een drukke SEH, lange wachttijden voor niet acute gevallen en onnodige belasting van het personeel. Het AZP heeft de gemeenschap vaker verzocht liever de wachtdokters te bezoeken wanneer geen sprake is van een acute zorgvraag. De minister herinnert de gemeenschap er ook aan dat de RGD poli te Geyersvlijt tot 23.00 uur open is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May