Colombia legaliseert marihuana voor medisch gebruik
23 Dec 2015, 18:09
foto
Colombia heeft na een aantal Latijns-Amerikaanse het medisch gebruik van marihuana gelegaliseerd. (Foto: AFP)


President Juan Manuel Santos van Colombia heeft in een decreet marihuana voor medisch gebruik volledig gelegaliseerd. Met de legalisatie voorkomt hij een verschuiving in de gewasproductie.

Juan Manuel Santos zegt dat zijn handeling Colombia in de voorhoede zet van landen die natuurlijke hulpbronnen gebruiken om ziekten te bestrijden. Maar, zegt hij, het land zal nog steeds vechten tegen de productie van illegale drugs.

Tot nu toe bevond de productie van marihuana in Colombia in een juridisch grijs gebied. Ofschoon een wet van 1986 de productie, export, verkoop van marihuana en het medisch en wetenschappelijk gebruik ervan toestaat, was het tot dinsdag nooit formeel in de praktijk geregeld. Iedereen die marihuana wil telen, moeten naar de Nationale Narcotica Raad voor een licentie. Medische marihuana wordt gebruikt voor medische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, toevallen, HIV en misselijkheid.

Het Colombiaanse staatshoofd heeft vorig jaar toegegeven dat hij cannabis heeft gerookt tijdens zijn studententijd in Kansas in de jaren 1970. Hij meent dat legalisatie de productie van drugs uit handen neemt van drugshandelaren. Een aantal landen in Latijns-Amerika hebben in de afgelopen jaren marihuanagebruik gelegaliseerd. Ook de Amerikaanse staten Colorado, Oregon en Washington hebben dat gedaan. In 2013 heeft Uruguay de productie, verkoop en het recreatief gebruik van marihuana volledig gelegaliseerd.

Colombia wordt al tientallen jaren geteisterd door drugsgerelateerd geweld. Samen met Peru staat het land bekend als 's werelds grootste producent van cocaïne.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May