VP zal vragen over staatsbedrijven beantwoorden
23 Dec 2015, 00:35
foto
Vicepresident Ashwin Adhin dinsdag in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Vicepresident Ashwin Adhin zal ingaan op vragen over parastatale instellingen die gesteld zijn tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling. Diverse Assembleeleden willen informatie hebben over het functioneren van de staatsbedrijven. Tijdens de beantwoording van vragen door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, kwam deze kwestie weer aan de orde. De eerste ronde van de begrotingsbehandeling werd rond 21.30 uur dinsdag afgesloten. De draad wordt in januari weer opgepakt.

Adhin legde uit dat de president de vertegenwoordiger is van de aandeelhouder bij parastatale bedrijven. Dit is zijn constitutionele bevoegdheid. De coördinatie is bij presidentieel besluit gedelegeerd naar de vicepresident. Met de dagelijkse toezicht zijn ministers belast.

Tijdens de beantwoording van vragen door minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, bleek dat hij niet op de hoogte was van contracten die gesloten zijn in de PetroCaribe deal met Venezuela. Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken had naar hem verwezen om antwoord te geven over export van padie en rijst naar Venezuela. Algoe zei dat hij nooit een contract heeft gezien. Adhin beloofde dat hij na overleg met de twee ministers en Gillmore Hoefdraad van Financiën, terug zal komen op deze kwestie.

Het is volgens Adhin niet de bedoeling om inperkende maatregelen te treffen door de president. Woensdag is er een bespreking met de president waarbij deze kwestie opnieuw aan de orde komt. Bij sommige bedrijven is het nodig dat de minister onder wie een staatsbedrijf ressorteert, meer bevoegdheid krijgt. Hierdoor wordt de positie van een minister versterkt. Na deze bespreking zal er meer duidelijkheid worden verstrekt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May