Blog: Kerst 2015
24 Dec 2015, 12:12
foto


De kracht van licht ervaar je het best als het donker is. In periodes van oververmoeidheid en crisis is het besef van de helende kracht van rust en vertrouwen het grootst. In een omgeving van afbrokkelende waarden en normen herkennen wij echte helden die zich onbaatzuchtig blijven inzetten. Deze levenswaarheden vallen in de laatste dagen van dit bewogen verkiezingsjaar heel scherp op.

Het is ook rondom de kerstviering 2015 dat het extra opvalt dat er mensen om ons heen in figuurlijke zin in het donker (kiezen te) staan. Door hun destructief en corrupt handelen binnen de politiek, het milieu of de overige sectoren waar het mis gaat, wordt veel kwaad aangericht. Daar kun je, terugkijkend op dit jaar, ontmoedigd door raken. Tegelijkertijd is echter ook goed hoorbaar de roep van anderen die vooruitgang voorstaan en daar bereid zijn offers voor te brengen. Ook de roep om transparantie van bestuur, eerlijkheid en gerechtigheid, blijft niet onopgemerkt.

Het is zeker geen mooie kerstgedachte als ik bedenk hoe graag ik enkele mensen een enkeltje naar een hele verre bestemming gun. Gewoon omdat ik geloof dat onze omgeving zoveel beter af zou zijn zonder hen. Zouden zij zelf op momenten de negatieve gevolgen van hun handelen overzien en beseffen; of toch ook niet? En dan realiseer ik mij dat juist door hun aanwezigheid en het ongerief dat zij veroorzaken, wij meer oog kunnen hebben voor de aanwezigheid van echte ‘kernen’ van integriteit. Hard werkende en gedreven Sranan mans en umas die het beste van zichzelf geven voor een beter Suriname. Met alle uitdagingen waar wij in 2016 in alle sectoren voor staan, is het vanuit deze kernen dat verandering verwacht mag worden.
Zo graag wil ik echter ook met een enkeltje dierbaren terughalen die onbereikbaar ver zijn. Mensen die een constante factor in mijn leven waren met een onuitwisbare impact op alles waar ik nu voor sta. In de geborgenheid en liefde die zij gaven heb ik kunnen groeien als persoon. Loslaten en doorgaan wanneer het directe lijntje met deze dierbaren niet meer is, viel zwaar in 2015. Het doorgaan ben ik echter vooral ook aan hen verplicht!

Bij doorgaan en er het beste van maken hoort ook de keus maken aan welke kant je wilt staan. Aan de kant van het duister of aan de kant van het licht? Het Kerstkind toelaten in ons leven verdrijft automatisch alles wat het licht schuwt en ons afhoudt van welzijn, waarheid en vrede in en om ons heen. In alles waar het Christenfeest van Kerst voor staat zit de zekerheid van het bestaan van onvoorwaardelijke liefde, licht en hoop op een betere toekomst.

Blesi en liefs voor een vredige kerst en veel kracht en doorzettingsvermogen voor het aangaan van alle uitdagingen die ongetwijfeld op ons pad komen in 2016!

Helyante Mac-Donald
www.CrossedLinesadvisory.sr/blog
CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer met dienstverlening op het snijvlak van Organisatieinrichting, Businessplanning en Marketing.
Schrijven doet zij om te reflecteren op wat zij ziet en ervaart vanuit een hele brede interesse. Met deze maandelijkse blog wenst zij bij te dragen aan discussies over onderwerpen binnen onze eigen Surinaamse realiteit.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May