60 personen meten bloeddruk en bloedsuiker
18 Dec 2015, 08:28
foto
Rosita Towikromo laat haar bloeddruk meten bij SOL servicestation Tourtonne.


Ruim 60 personen, van wie het grootste deel mannen, hebben gisteren kosteloos hun bloeddruk en bloedsuiker laten meten op het terrein van SOL servicestation aan de Tourtonnelaan. Zij hebben tegelijkertijd informatie gehad over de relatie tussen hoge waarden van het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en vaataandoeningen.

Rosita Towikromo heeft graag gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Zij was al twee weken ziek en hoorde van haar man over deze actie. “Ik voel me nu zo opgelucht. Mijn suiker is goed. Mijn bloeddruk is wel hoog, maar ik heb altijd het probleem dat ik erg zenuwachtig ben en dan is mijn bloeddruk altijd heel hoog,” vertelt ze. Na even zitten blijkt de bloeddruk beduidend lager. Internationaal is de streefwaarde voor de bloeddruk een waarde onder de 140/90 mmHg. Dit geldt voor volwassenen tot 80 jaar.

Campagne
Personen kunnen van 16 tot en met 22 december kosteloos hun bloeddruk en bloedsuiker laten meten op het terrein van diverse servicestations. Deze activiteit maakt deel uit van de vaatcampagne Mek’ a brudu lon, die gedurende zes maanden wordt gevoerd door de Intermed Bedrijvengroep. Hiermee wil de bedrijvengroep de bewustwording van de bevolking vergroten over het belang van gezonde bloedvaten en de aandoeningen die daar invloed op hebben. Gebleken is dat hypertensie, diabetes en een hoog cholesterolgehalte op termijn kunnen leiden tot ernstige beschadigingen van de bloedvaten, de ogen, het zenuwstelsel en de nieren.

Volgens de International Diabetes Foundation (IDF) lijdt ruim 11% van de volwassen wereldbevolking aan diabetes. In Nederland zal naar verwachting binnen een jaar de helft van de bevolking een voorvorm van diabetes hebben. Ook in Suriname zal, wanneer de huidige trend wordt voortgezet, een explosieve toename plaatsvinden van het aantal diabetespatiënten. Suriname telt naar schatting 75.000 diabeten, van wie de helft niet weet dat zij deze ziekte hebben. Het voeren van campagnes wordt daarom als een belangrijk hulpmiddel beschouwd om de bevolking bewust te maken van de risico’s die diabetes, maar ook hypertensie en een hoog cholesterolgehalte, kunnen hebben op de gezondheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May