Cuba: Obama welkom, maar mag niet bemoeien
17 Dec 2015, 14:46
foto
De Cubaanse president Raul Castro en de Amerikaanse president Barack Obama tijdens hun ontmoeting op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York op 29 september 2015. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Barack Obama is van harte welkom om Cuba te bezoeken, maar niet om zich te mengen in de interne aangelegenheden. Dat heeft een hoge functionaris van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd aan de vooravond van de eerste verjaardag van de historische toenadering van de twee landen.

“De dag dat de president van de Verenigde Staten beslist om Cuba te bezoeken, zal hij welkom zijn,” zegt Josefina Vidal, directeur van de Amerikaanse aangelegenheden op het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik wil eraan herinneren wat Cuba altijd heeft gezegd, dat hij niet van plan is om te onderhandelen over zaken die inherent zijn aan zijn intern systeem in ruil voor een verbetering of normalisering van de betrekkingen met de Verenigde Staten,” stelt Vidal tegenover verslaggevers.

In een interview over de herdenking op 17 december, vandaag, zei Obama dat hij Cuba in 2016 hoopt te bezoeken. Maar alleen dan als er voldoende vooruitgang is geboekt in de bilaterale betrekkingen, alvorens hij in staat zal zijn politieke dissidenten te ontmoeten waar dat mogelijk is. En als hij de Cubaanse regering een duwtje kan geven in een nieuwe richting, meldt Yahoo News.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Obama en de Cubaanse president Raul Castro de wereld schokten door de aankondiging dat zij de betrekkingen zouden normaliseren. In juli hadden ze afgesproken om de diplomatieke banden na een 54-jaar lange pauze te herstellen.

Obama rest nog ongeveer 400 dagen in functie als president, voordat hij zal overdragen aan mogelijk een Republikein die vijandig staat tegenover het nieuwe Cuba-beleid. Castro heeft 800 dagen voordat hij aftreedt en de macht overdraagt aan een nieuwe communistische leider. Beide staatshoofden hebben een dringende noodzaak om de nieuwe relatie te verstevigen, terwijl ze aan de andere kant werken aan de bevordering van hun strategische belangen.

“We spelen een spelletje schaak en we moeten een aantal acties ondernemen voordat de tijd om is,” zegt Rafael Hernandez, een Cubaanse politieke analist. "We moeten genoeg zetten plegen, voor het geval er een ongunstige verandering komt in het Amerikaans beleid. We zullen dat te ver zijn om terug te keren.”

Sinds de versoepeling van de relaties hebben veel meer Amerikanen een bezoek gebracht aan Cuba, terwijl meer Cubanen proberen de VS te bereiken. Ze zijn bezorgd dat de voorkeursbehandeling die Cubaanse migranten krijgen, zal stoppen. Onder de wetten van het tijdperk van de Koude Oorlog zijn Cubanen zonder visum verwelkomd en konden zij zich met relatief gemak vestigen in de VS.

Het aantal Cubanen die de VS is binnengevlogen sinds de versoepeling is bijna 80% gestegen, terwijl de Cubanen die via de zee binnenkomen meer dan verdubbeld is. In de eerste elf maanden van dit jaar hebben 138.000 Amerikanen Cuba bezocht, een stijging van meer dan 70%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May