Verhoging rente VS kan gevolgen hebben voor Suriname
17 Dec 2015, 00:00
foto


Na een reeks renteverlagingen heeft de Federal Reserve (FED) na negen jaar besloten de rente in de Verenigde Staten te verhogen. Janet Yellen, president van de FED, zei op een persconferentie woensdag dat de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn. Het rentetarief is met een kwart procentpunt gestegen. De sterke dollar zal gevolgen hebben voor vooral opkomende economieën. Voor Suriname betekent het indien meer mensen zullen beleggen in Amerika en niet in goud, kan de goudprijs op de wereldmarkt verder kelderen. Ook het lenen van geld in US dollars, zal duurder worden.

"Deze actie betekent het einde van een moeilijke periode van zeven jaar," legde Yellen uit. "De rente was teruggebracht naar 0 om het economisch herstel in VS te steunen tijdens de financiële crisis, die in 2007 begon," lichtte Yellen toe. De rente zal geleidelijk aan worden verhoogd, maar er zijn hierover geen concrete mededelingen gedaan. De FED-topper merkte op dat de economie nauwgezet zal worden gemonitord.

Wereldwijd wordt met grote belangstelling de stappen van 's werelds grootste economie gevolgd. Een Surinaamse deskundige zegt aan Starnieuws dat indien de economie van VS verder aantrekt, veel mensen vanuit Europa en andere delen van de wereld hun geld in Amerika zullen beleggen. De verhoging van de rente met 0,25% wordt gezien als een symbolische daad. Zeven jaar geleden werd door de recessie waarin het land beland was, de rente tot 0 procent verlaagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May