Multifunctioneel centrum Poelepantje geopend
17 Dec 2015, 00:46
foto
Het naambord van het multicultureel centrum van de stichting te Poelepantje wordt onthuld. (Foto's: René Gompers)


“No go las eng,” drukt Claudetta Toney, voorzitter van stichting Fiti Fu Wini, haar bestuursleden op het hart. “Un kis en, un sorgu fu un horin,” zegt ze terwijl ze elk lid langsloopt en serieus in de ogen aankijkt. Toney heeft bij de opening van het multifunctioneel centrum van de stichting te Poelepantje eigendomsdocumenten overhandigd aan ondervoorzitter Hortensia Sumter-Griffith. Met de koop van het terrein waar het gebouw op staat wordt een stukje geschiedenis van de Afro Surinamer beschermd en bewaard geeft Tony aan.

Het centrum ligt vlak bij de rotonde aan het begin van de Jagernath Lachmonstraat. De opening was feestelijk en ging gepaard met verschillende cultuuruitingen. Het stukje land dat eerst in handen was van stichting Afro Sranan onder leiding van Rudi Bottse was op de veiling gezet, deelt Toney mee. “Ik vertel dit om af te rekenen met de geruchten,” geeft ze aan. “Ik dank Anana dat ik die dag de krant heb opengeslagen en de veiling ontdekte. Ik heb me huiswerk gemaakt en heb ontdekt dat het aan een Chinese onderneming verkocht zou worden.” Toney heeft in Godo Bank een partner gevonden om het terrein op te kopen. “Hier leeft een stukje geschiedenis. Dat moeten wij in onze eigen handen houden. Mi bai en puru gi unu, Afrikan Sranan sma,” deelt Toney mee.

De plek waar het centrum staat was een oversteekplaats geweest. De kreek die er liep is gedempt om de wegen die daar nu lopen aan te leggen. Er stonden minimaal twee bruggen, vertelt historicus en cultuurkenner Mildred Caprino. Maar op sommige tijden van het jaar was de kreek op deze plek ondiep genoeg en koos men van hieruit te lopen naar de overkant. Om dat te doen werden de pangi’s of de kleren di men droeg uitgedaan en op het hoofd vervoerd. ‘Pur yu pangi’ is Poelepantje geworden geeft ze aan. “Maar deze handeling heeft een diepere betekenis,” voegt ze toe. “Pur yu pangi gaf ook aan dat je een andere identiteit aannam. Je kwam naar de stad en moest je aanpassen aan de gewoonten. Je moest anders zijn totdat je weer thuis was. Onze cultuur wordt nog steeds niet door iedereen erkend.”

De bestuursleden hebben beloofd de geschiedenis te bewaren en nooit dit stukje grond uit handen te geven. “U’m hor’ eng. Want if mi de in mi grebi siksi planga en un las’ eng..hmnnn” dreigt de voorzitter. De blijdschap om een eigen onderkomen is op verschillende manieren geuit: met gebed, met dans en af en toe deed een kleine ‘winti’ zijn intrede. Het gebouw draagt de naam ‘Claudetta Toney multifunctioneel centrum’. Het eerstvolgend evenement in het centrum is de ‘Broko Brede’ ceremonie op 20 augustus. Dit kan vergeleken worden met het christelijke avondmaal, staat er in de uitnodiging.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May