Bestuur STKM hekelt acties JusPol en gaat in beroep
15 Dec 2015, 00:32
foto
Leo Brunswijk, voorzitter van STKM, op een persconferentie. Naast hem (links) zijn raadsman Gerold Sewcharan. (Foto: René Gompers)


Het bestuur van Stichting Toezicht Keuringen Motorrijtuigen (STKM) is verbaasd over de stappen die de minister van Justitie & Politie (JusPol), Jennifer van Dijk-Silos, tegen de keuringsinstantie onderneemt. Een actie is dat de certificaten van 86 nieuwe keurmeesters nietig verklaard zijn, terwijl de minister zelf toestemming gegeven heeft om de cursussen af te ronden, deelt Leo Brunswijk, voorzitter van STKM mee op een persconferentie. Ook moesten de zeven auto’s die voor STKM controleurs zijn aangeschaft, ingeleverd worden bij JusPol, omdat er plotseling stukken zijn opgedoken die aantonen dat de wagens gekocht zijn voor het ministerie.


Het kan er bij Brunswijk ook niet in dat iemand die door STKM gesnapt was op malafide handelingen, nu plaatsneemt in het bestuur van de herkeuringsstichting die door de bewindsvrouw in het leven is geroepen. Brunswijk toont documenten die aangeven dat de zeven auto’s, allemaal Toyota Ractis, in maart dit jaar zijn aangeschaft uit eigen middelen van de stichting. “Er is bij ons nooit een raadsvergadering geweest en er zijn ook nooit stukken van overdracht getekend,” legt Brunswijk uit. “Men heeft ons beschuldigd dat de auto’s voor bestuursleden zijn aangeschaft. Ik zeg nog een keer dat de auto’s zijn aangeschaft voor onze controleurs om hun werk beter te verrichten,” benadrukt Brunswijk. “Hoe komt het nou dat JusPol over papieren beschikt waaruit blijkt dat het zijn auto’s zijn?” vraagt Brunswijk zich af.

Brunswijk wil ook weten waarom de certificaten van de 86 nieuwe keurmeesters nietig zijn verklaard. De cursussen zijn op 15 oktober gestart. Een week later heeft JusPol de STKM, die ook opleidingen verzorgt, opgedragen al haar werkzaamheden te stoppen. Op 24 oktober belt de minister met de trainer en geeft toestemming om de lessen te vervolgen, vertelt Brunswijk. Van de 110 deelnemers hebben 86 het gehaald. De certificaatuitreiking was op 8 december. “Maar nu krijgen ze te horen dat hun certificaten ongeldig zijn. Ik vind dat de minister dat pas kan doen als ze kan aantonen dat er iets mis is met de trainingen,” oppert Brunswijk. “We hebben nu eigenlijk 215 gecertificeerde keurmeesters. Maar van 86 keur je het certificaat af. Is de rest dan ook niet meer goed.”

Hoger beroep aantekenen
Drie weken geleden heeft STKM de werkzaamheden van keuringsinstantie Charhen gestopt. Bij controle is gebleken dat de keuringen niet volgens de regels werden gedaan. Daarnaast was er conflict van interest omdat de eigenaar, die toen nog bestuurslid was van STKM, ook keuringswerkzaamheden verrichtte. “Het kan niet dat je keuringen doet, terwijl je in het orgaan zit dat toezicht moet houden. Dat is ook tegen onze statuten. Die persoon hebben we gevraagd de eer aan zichzelf te houden wat ook is gebeurd,” geeft Brunswijk aan. “Die persoon is wel door de minister ontvangen en heeft plaats in het bestuur van de nieuwe stichting. Hoe kan je zo iemand die niet volgens de vereisten keurt, daar plaatsen om toezicht te houden? Als we op dat niveau gaan werken, dan houdt het op”. De documenten van dit geval liggen ook bij JusPol en het kabinet van de president, geeft Brunswijk aan.

Dat de auto’s ingeleverd moeten worden, is onderdeel van een vonnis uitgesproken op 3 december. De STKM heeft een kort geding tegen Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS) verloren. De vordering was ingediend op 10 november. De eis om ‘niet gehinderd te worden door SHMS bij het uitvoeren van de werkzaamheden’, is niet gehonoreerd, voegt raadsman Gerold Sewcharan aan toe. Het vonnis is nog steeds niet ontvangen. STKM gaat in hoger beroep, kondigt Brunswijk aan. Ondertussen worden de werkzaamheden normaal voortgezet en wordt uitgekeken naar een gesprek met de minister. “We zoeken al geruime tijd contact met de minister, maar zij weigert pertinent om ons te spreken,” zegt Brunswijk.

Reactie minister
Minister Van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt dat zij de trainer heeft gezegd dat hij door kan gaan met zijn training, maar dit moest gebeuren bij de nieuwe stichting. Alle keuringsinstanties hadden tijdig brieven ontvangen waarin meegedeeld was dat STKM geen toezichthouder is, maar SHMS die is opgericht. De trainer moest nog twee modulen verzorgen. Hij heeft er toch voor gekozen bij een instantie de training af te ronden, die niet meer bevoegd is op te treden als keuringsinstantie.

De bewindsvrouw merkt op dat Brunswijk een onderhoud heeft aangevraagd met de waarnemend directeur Humphrey Tjin Liep Shie. "Hij heeft geen brief geschreven om een onderhoud met mij aan te vragen," stelt Van Dijk-Silos. Zij stelt verder dat de rechter het ministerie in het gelijk heeft gesteld. Over de auto's zegt de bewindsvrouw dat uit de stukken duidelijk opgemaakt kan worden dat de voertuigen van JusPol zijn. Zij heeft verder geen behoefte aan een gesprek met een instantie die niet als toezichthouder mag optreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May