Jogi vindt benoeming Elias niet in de haak
14 Dec 2015, 16:57
foto
Assembleelid Mahinder Jogi vraagt bij interruptie hoe het kan dat president Desi Bouterse Rudolf Elias benoemt tot algemeen directeur Staatsolie. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft er moeite mee dat president Desi Bouterse de raad van commissarissen de opdracht heeft gegeven zondag om Rudolf Elias te benoemen tot algemeen directeur van Staatsolie. Elias nam zes maanden waar als directeur van het staatsbedrijf. Jogi vindt dat de president met deze benoeming oppositie en coalitie negeert.

Tijdens de begrotingsbehandeling en algemene politieke beschouwingen is door De Nationale Assemblee gevraagd om de parastatale bedrijven door te lichten. Jogi vindt dat de president voorbarig is geweest met de benoeming. In De Nationale Assemblee is het management van Staatsolie aan de orde gesteld. Er zijn vragen gesteld over het contract met de Italiaanse aannemer Saipem. Volgens Jogi zijn er claims van 50 miljoen euro. In plaats dat Bouterse verantwoording aflegt in het college, benoemt hij Elias definitief tot directeur.

Vicevoorzitter Melvin Bouva die de vergadering leidde, zei dat de regering nog aan het woord moet komen. De president heeft volgens Bouva de formele bevoegdheid om zijn werk te doen. NDP-fractieleider André Misiekaba zei het niet eens mee te zijn dat de president de oppositie én coalitie negeert. De president heeft herhaaldelijk aangegeven dat de ministers in zullen gaan op detailvragen.

Eerder had Rabin Parmessar (NDP) behoorlijke kritiek geuit op de salarissen van parastatale bedrijven. Sommigen ontvangen 26 maanden salaris en tot SRD 300.000 per maand. Parmessar vroeg minister Regilio Dodson naar het contract dat Staatsolie heeft afgesloten met Saipem. Hij hekelde het feit dat de staatsbedrijven geen informatie verstrekken aan de volksvertegenwoordiging.

Dividend
Jotish Jaggernath (VHP) vroeg minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen waarom de ontvangsten uit dividend Staatsolie is teruggebracht van SRD 150 miljoen in 2015 naar SRD 100 Miljoen in 2016. In de oorspronkelijk ingediende begroting was voor 2016 opgegeven dat de ontvangsten dividend Staatsolie SRD 355 miljoen is. "Hoe betrouwbaar is de opgebrachte ontvangst van SRD 100 miljoen, als 2 weken terug was opgebracht SRD 355 miljoen?," stelde Jaggernath.

Raymond Sapoen vroeg vandaag bij interruptie of brandstof goedkoper zal worden nu Staatsolie diesel en gasoline verkoopt. Gaat de government-take niet meer geheven worden, vroeg Sapoen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May