Harde woorden tussen Van Dijk-Silos en Brunswijk
14 Dec 2015, 10:49
foto
Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP aan het woord. (Foto's: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft in niet mis te verstane bewoordingen ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk zojuist van repliek gediend in De Nationale Assemblee. Brunswijk zei dat Van Dijk-Silos als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) een beloning heeft gehad om minister te worden. Hij bracht haar rol als voorzitter van OKB in diskrediet. Brunswijk hekelde tijdens de begrotingsbehandeling ook de ontheffingen die plaatsvinden op Justitie en Politie.

Brunswijk waarschuwde ministers die mensen naar huis sturen. Hij haalde aan dat de mensen van ABOP naar de rechter zullen stappen om hun ontslag aan te vechten. De politicus vindt het ook niet goed dat twee ambtenaren ontheven zijn uit hun functie omdat zij een missive naar buiten hebben gebracht. Brunswijk meent dat een missive geen geheim is, want hij krijgt ze allemaal thuis bezorgd. Hij haalde aan dat de regering een anti-corruptiewet wil aannemen, maar klokkenluiders ontslaat.

Vicepresident Ashwin Adhin stond er op dat de minister op basis van een persoonlijk feit het woord krijgt. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei aanvankelijk dat de bewindsvrouw op een ander moment aan het woord komt. Kort daarvoor kreeg Rabin Parmessar wel het woord op basis van een persoonlijk feit. Toen Adhin bleef persisteren, kreeg Van Dijk-Silos het woord.

De minister merkte op dat persoonlijke aanvallen haar niet deren, want zij heeft een rein geweten en heeft geen cent van de Staat onrechtmatig toegeëigend. Zij viel over de aantijgingen aan het adres van OKB. Brunswijk zei dat zij beloond is als minister om haar mond te houden. Hij zei dat Van Dijk-Silos ongeloofwaardig is en de functie van minister niet had moeten accepteren.

Van Dijk-Silos sprak haar afkeuring uit over de wijze waarop in het college bepaalde leden de beschaving niet in acht nemen. Zij haalde aan dat Brunswijk suggereert dat het OKB corrupt is geweest. Zij kan dit niet te accepteren. Het OKB heeft volgens haar bewezen boven partijen te staan, ook als het om NDP gaat. Volgens haar redeneren mensen vanuit eigen inborst. De minister zei een open boek te zijn en dat zij geen cent van de Staat heeft aangenomen. Zij kan wel aantonen waar dienstwagens van Justitie en Politie in mijnen en boerderijen zijn gebruikt. Hierop schorste de Assembleevoorzitter de vergadering.

Intussen is de vergadering hervat. Brunswijk vroeg de minister waar die voertuigen nu zijn waar de minister het over had. "Het kan zijn dat voertuigen van de politie of OW op de goudvelden zijn, maar niet bij Brunswijk. Want op mijn goudveld kom je alleen met de helikopter". Brunswijk zei dat hij voertuigen voor de politie heeft gekocht en onderdelen heeft betaald. Blijkbaar is de minister daarvan niet op de hoogte. "De voorzitter van OKB heeft een voertuig gehad. Heeft zij het voertuig verhuurd aan Justitie en Politie?".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May