Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 282
13 Dec 2015, 22:10
foto
Kinderen van de Mr. Huber Stichting hebben de reuzenkerstboom op het Onafhankelijkheidsplein 'aangemaakt'. (Foto: René Gompers)


“Zoveel dingen gebeuren er, zoveel mooie dingen, zoveel nare dingen, zoveel onbegrijpelijke dingen.”
“Noem een onbegrijpelijk ding, dan.”
“Dus elke keer als de Paranam-energielijn uitvalt, valt uit veiligheid ook de centrale van Staatsolie op Taut Lui Faut uit. Want die centrale is op het algemene net aangesloten. Maar als de TLF-centrale uitvalt, gaat ook de raffinaderij down. De centrale daar start men binnen een uur op, maar de raffinaderij duurt 12 dagen voordat die weer draait.”
“En als in die tussentijd Paranam weer eens uitvalt?”
“Dan heb je dezelfde ellende weer. Dat kan toch niet? Hoe in hemelsnaam kan men zo een constructie bedenken? Je raffinaderij mag gewoon niet ‘down’ gaan bij elke stroomstoring.”
“Wel heren, ik vind dit wel een griezelige situatie. Noem snel een mooi ding om me op te beuren.”
“Nou, dat is het aanmaken van de reuze kerstboom op het plein, gelukkig niet door opdringerige politici alleen, maar door kinderen van de Huber stichting. En al wat het ook mag kosten, laat de kinderen tot Hem komen, zeker als ze een beperking hebben, want ook zij lopen in het licht van de Heiland.”
“Wat hoor ik daar? De predikant in jou komt naar boven. Geweldig mang!”
“Ik denk eerder dat de alcohol naar z’n hoofd stijgt, want normaliter is hij een heiden van jewelste.”
“Hey kulimaan, no tak san zomaar fu mi, anders ga je andere hersencellen van me activeren.”
“Hey dungrumaan, excuus, dan ga je dalijk met een scherp voorwerp dat touw van die hangmat waarin ik lig te dommelen en schommelen, doorsnijden, dan val ik zo badamplof op de grond.”
“Ay, dan krabbel je woest overeind, rent naar binnen, komt met je jachtgeweer naar buiten en begint te schieten, hagels links en rechts, op mijn auto, op bezittingen, geweldig, hoe een slepende ruzie om een verdwenen schakelaar kan ontaarden.”
“Wat voor wildwestverhaal dissen jullie hier op?”
“Verhaal? Is echt gebeurd, jongeman. Je leest geen krant zo te zien. Of Epp en Pepp je maar de hele dag? Ga bij de politiepost Santodorp; daar zijn beide heren voorlopig ingesloten.”
“Maar wat mij tot tranen geroerd heeft, is die sportfoto in de krant van die jonge zwemmer die op de Consude Games helemaal in Paraguay op de 50 meter rugslag een bronzen medaille voor ons land binnenhaalde.”
“Nou. Ik zie wel vaker Surinaamse atleten op het erepodium staan, zonder dat ik van emoties in tranen uitbarst.”
“Bij mij gaat het er om, dat die jongeman, en m’o kaar’en echte ning, Kenzo Simons, op het erepodium trots onze vlag breeduit liet zien; dat maakte mijn ogen vochtig van emotie; ik ben echt niet in tranen uitgebarsten. Altijd yu e overdrijf.”
“Ai, ik zag die foto ook, en het deed me ook wat. Dan is er vaak geen geld om deze jongelui, waaronder kinderen met een beperking, naar regionale games te sturen, maar er is wel meteen geld als er weer eens een regeringsdelegatie naar een of ander hottentot-land gaat, en als enige resultaat hoor je: ‘we hebben Suriname op de kaart gezet, daar in Timboektoeland of in Lantidallapakkiedan.”
“Ja, op de kaart gezet door de presentielijst te tekenen. Niet eens foto’s zien we, zoals van Kenzo met onze vlag, laat staan een verslag of contracten voor ons land.”
“En weet je dat er mensen zijn die het lef hebben om misprijzend over zo een jongen te gaan praten, zo van: ‘Waarom moest hij zich zo aanstellen met die vlag? Wat gaan die mensen daar zeggen?”
“Soms heb ik het gevoel dat bepaalde ouderwets denkenden zich schamen om in het buitenland openlijk ervoor uit te komen dat ze uit Suriname komen. Hoe zou dat komen, denk je?”
“Nou, niet alleen in het buitenland. Ook in eigen land schamen sommigen zich voor hun Surinamer-zijn.” “Volgens mij hadden ze na 40 jaar onafhankelijkheid nog altijd liever een nationaliteit van een rijk land gehad, dan konden ze overal vrij reizen.”
“Ach kom, als je hard werkt en in valuta spaart, kan je als Surinamer aardig veel reizen. Alleen op een bepaalde oer koloniale luchthaven worden we nog steeds uit een vorm van kleinburgerlijke dorpsjaloezie als vee behandeld en bij tijd en wijle voor 100% gecontroleerd.”
“Laar ze hun eigen haven Rotterdam eerst 100% controleren, dan ga je zien hoeveel drugs tevoorschijn gaan komen.”
“Maar intussen is die ene legale frommelaar dankzij artikel zus-zo na enkele maanden uit de arrestanten cel gekomen.”
“En die andere staat te trappelen om er ook uit te komen, want het schijnt niet zo leuk te zijn daar in die arrestantencellen. Je slaapt voor de rest van je leven niet meer goed, bang dat je zitvlak of mondvlak tijdens je slaap beschadigd raakt.”
“Daarom vind ik het invoeren van het systeem van borgtocht een goed ding; laat zulke jas-en-das-criminelen 5 miljoen SRD borgtocht betalen om uit de arrestanten cel te komen. Nu gaat dat geld naar die slimme advocaten.”
“En wat vind je een nare situatie?”
“Dat de overheidsadministratie voor de zoveelste keer niet in staat is gebleken om de bus- en boothouders die het schoolvervoer van voornamelijk de sociaal zwakkere leerlingen verzorgen, op tijd uit te betalen.”
“Is niet waar, de banken hadden opeens teveel boekingen en door hun is het geld te laat op de rekening van de bus- en boothouders gestort.”
“Als je die lariekoek gelooft, geloof je zeker ook in Sinterklaas, Gudu Pa en Santa Claus. Al die stortingen staan op een CD van de Centrale Bank, die wordt bij de banken afgeleverd; het is gewoon copy-past en alles staat op de rekeningen van de bus- en boothouders.”
“Dan hoe komt deze stagnatie, waardoor juist sociaal zwakkere leerlingen bijna een week niet naar school hebben kunnen gaan?”
“Gewoon omdat die lamlendige overheidsadministratie maar niet de juiste prioriteiten kan stellen; eerst moeten vriendjes en politieke sponsors voor tientallen miljoenen uitbetaald worden en de boot- en bushouders die alleen maar arme kindertjes vervoeren, kunnen wel even wachten.”
“Mooie grap, pas in december ga je rennen om die mannen van oktober uit te betalen. Wat voor financiële warwinkel is dit bij onze eigen overheid?”
“Als ik die ouders was, zou ik nu al de overheid via die advocaat Zoekidram aanklagen wegens wanprestatie, zodat bij slechte examenresultaten weer een proces kan worden opgestart om een speciaal herexamen in te stellen. Zo moeten wij die overheid aanpakken en niet als een stelletje bobbo’s alles van ze pikken.”
“Jij hebt mooi praats vanachter je glas met sopie, wat stoer!”
“Straks zie je’m ook met een bord:’P’a sopi de?”
“Maar ergens heeft hij gelijk. Kijk, die groep van die advocaat Zoekdiedram eist van de overheid dat de devaluatie wordt teruggedraaid. Ik vind dat een goede stap, hoewel we weten dat toekenning van die eis zowat onmogelijk is.”
“Waarom maak je dan zo een case aanhangig?”
“Om jurisprudentie, om te zien op grond van welke overwegingen de rechter deze eis afwijst, of zich niet ontvankelijk verklaart of misschien zelfs de eis toewijst. Dan kan de staat in Hoger Beroep gaan, natuurlijk, maar dan zit je achter hun vodden aan en dan geef je de rechterlijke macht ook meer power tegenover die heerschappij van die politici, die politcratie.”
“Daarom moest Bonnie Woedoe als minister van Financiën opstappen; die was niet gediend van die… nee, ik zal dat niet zeggen, jullie gaan me kwalijk nemen.”
“Zeg nou, we gaan je niet kwalijk nemen, hier is freedom van speech, kijk, dat staat daar.”
“Toch zeg ik het bedekt, het is in het sranan en de ‘n’ staat voor een etnische aanduiding,: een n….e-oso financiële huishouding.”
“En wat zijn de kenmerken van zo een n…e-oso huishouding?”
“Simpel: geen planning van inkomsten, geen sparen en geen prioriteiten van uitgaven. Wat binnenkomt, wordt liefst zonder registratie in een huishoudboekje meteen voor het grootste deel consumptief uitgegeven, en daar genieten al die restaurants, supermarkets, kledingzaken en autohandelaren het meeste van. Dan is alle geld midden van de maand op, dan is het naar de radio bellen en vragen: ‘O ten d’o stort?”
“En maar schulden maken om de overbestedingen te dekken en met de ene schuld de andere aflossen; wie het meeste druk kan uitoefenen, wordt het eerst betaald.”
“Ai werkelijk. En als stroom of water wordt afgesloten, dan is het steen en been klagen en schelden.”
“Dus dat noem je het n….e-oso financieel beleid van de overheid.”
“Maar dit is al meer dan vijftig jaren zo.”
“Daarom gaat het meer dan vijftig jaren zozo met de economie van dit land.”
“En maar de schuld aan anderen geven, maar nooit de boezem in eigen hand steken.”
“Jakkes Sjaak, drink niet meer; het is: de hand in eigen….”
“Jaja, mi sabi, ik wilde tjekken of je al dronken was. Ik sponsor ons laatste rondje dan gaan we echt naar huis. Ron rijdt, hij is nuchter.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May